Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Skarvbrott preskriberas

Skarvar i vita träd, Vasa skärgård
Skarvar i vita träd i Vasa skärgård. Skarvar i vita träd, Vasa skärgård Bild: YLE/Joakim Lax Storskarv,skarvar (fåglar),fåglar,skarv

Finlands första grova naturskyddsbrott i Vasa håller på att preskriberas, skriver mediegruppen Uutissuomalainen.

Det handlar om prickningen av skarvägg på Gråsälsbådan i Vasa skärgård i fjol. Skarvägg i över 300 bon förstördes. Äggen kläcktes då någon eller några kastade omkring dem på holmen.

Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Eero Välimäki, säger till Uutissuomalainen att det är osannolikt att fallet leder till åtal.

Polisen har haft svårigheter att hitta ledtrådar, när brottet begicks och vem som står bakom de prickade skarväggen.

Skarven är fredad av EU:s fågeldirektiv och Finlands naturskyddslag. Det är förbjudet att störa fåglarna och fågelbona utan tillstånd. Lagen om grovt naturskyddsbrott trädde i kraft början av fjolåret.

Vid sidan av fallet i Vasa utreder polisen ett liknande fall i Virmo (fi. Mynämäki) norrom Åbo. Också där saknar polisen ledtrådar.

Skarven är ett mycket omstritt djur. Österbottens fiskarförbund förespråkar skyddsjakt och prickning av ägg för att få bukt med de skador som skarven orsakar.

 • Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel

  Vasas studerande i sämre situation än i andra.

  Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel åt alla ungdomar under 25 år. De anser att de studerande i Vasa är i ett sämre läge än tillexempel studeranden i övriga Österbotten.

 • Ett detektivjobb att upptäcka mobbning

  Sjundeålärare säger att barnen kan känna skam och rädsla.

  Skam och rädsla. Det finns många faktorer som gör att barn inte vill berätta om mobbning för sin lärare. I Sjundeå svenska skola använder lärarna alla sina sinnen för att upptäcka signalerna.

 • Teemu Pukki i målstim – nätade igen för Norwich

  Också Marcus Forss gjorde mål i engelska ligacupen.

  Saldot imponerar. Teemu Pukki har på tre matcher stått för två mål och en assist i Norwich. Finländaren gjorde ett succéinhopp för sin nya klubb då man besegrade Stevenage i den engelska ligacupen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes