Hoppa till huvudinnehåll

Växande thailändska protester mot kolkraftverk nära Ko Lanta

Demonstranter från Krabi lämnade in en skriftlig protest mot kolkraftsplanerna till regeringen i Bangkok i juli 2015.
Demonstranter från Krabi lämnade in en skriftlig protest mot kolkraftsplanerna till regeringen i Bangkok i juli 2015. Demonstranter från Krabi lämnade in en skriftlig protest mot kolkraftsplanerna till regeringen i Bangkok i juli 2015. Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,Krabi,kolkraftverk,demonstration

Hundratals demonstranter samlades utanför regeringsbyggnader i Bangkok för att protestera mot ett tilltänkt kolkraftverk i Krabi. Protestledare har gripits.

En regeringskommitté gav på fredagen grönt ljus för planerna på ett kolkraftverk i Krabi, i södra Thailand. Det tilltänkta kraftverket på 800 megawatt ska byggas bara några tiotals kilometer från populära resmål som Ko Lanta och Ko Phi Phi.

Demonstranter började samlas vid regeringsbyggnader i huvudstaden Bangkok redan på fredagen och en del av dem drabbade samman med polis då de försökte tränga sig in i en av byggnaderna.

Flera demonstranter strömmade till på lördagen.

Enligt nyhetsbyrån AFP greps tre kända protestledare på lördagen. Prasitthichai Noonuan, Akkradet Chakindja och Runkhun Kittiyakara fördes till ett ökänt militärhäkte.

Arkivbild på Prasitthichai Noonuan och Akkradet Chakindja under en hungerstrejk mot kolkraftsplanerna i Bangkok i juli 2015.
Arkivbild på Prasitthichai Noonuan och Akkradet Chakindja under en hungerstrejk i Bangkok i juli 2015. Arkivbild på Prasitthichai Noonuan och Akkradet Chakindja under en hungerstrejk mot kolkraftsplanerna i Bangkok i juli 2015. Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,demonstration,Krabi,kolkraftverk

Nyhetsbyrån AFP uppger att den här typer av protester numera är ovanliga, eftersom den styrande militärjuntan förbjudit demonstrationer av det här slaget efter sitt maktövertagande 2014.

Proteströrelsen mot kolkraftsplanerna har ändå stort stöd i Krabi och demonstranter har tagit sig till Bangkok i det här ärendet tidigare.

Demonstranterna kräver förnyelsebara energikällor

Det thailändska energiministeriet har förklarat behovet av det nya kolkraftverket med att energiförbrukningen i regionen har ökat och att strömavbrott blivit allt vanligare, speciellt under turistsäsongen.

Miljöaktivister, turistföretagare, fiskare och andra lokala invånare oroar sig för att kolkraftverket skulle förstöra miljön och vattnen både för turister och fiskare. Turismen och fisket är de viktigaste inkomstkällorna i Krabiprovinsen.

Platsen för det tilltänkta kolkraftverket ligger dessutom i ett känsligt våtmarksområde.

Demonstranterna kräver att man i stället ska satsa på förnyelsebar energi som exempelvis vind eller biomassa.

Den thailänska regeringen har inte ännu fattat sitt slutgiltiga beslut om kolkraftverket. Bygget har redan skjutits upp i två år.