Hoppa till huvudinnehåll

Vuxna kan hjälpa sina barn att reagera på mobbning

Skolbarn på gården
Arkivbild. Skolbarn på gården Bild: Yle/Nina Bergman skolgård

Ditt barn berättar att en klasskompis blir mobbad och frågar vad man borde göra. Vad svarar du? Micaela Romantschuk, verksamhetsledare för Förbundet Hem och Skola, säger att vi skall blanda oss i mera och stöda barnen att också ingripa.

Det var en förälder som efter en föreläsning sade att hon brukar uppmana sitt barn att inte blanda sig i då andra mobbas. Men efter föreläsningen förstod föräldern att det är just det vi skall göra, berättar Micaela Romantschuk.

– Vi vuxna kan bidra till att förebygga mobbning genom att ge de tysta iakttagarna råg i ryggen att ingripa. Man vet att om bara någon ingriper så brukar mobbningen ta slut, uppmanar Romantschuk.

Kanske du är rädd för att dina egna barn skall mobbas, men Romantschuk konstaterar att barn som vågar ta mobboffer i försvar brukar väldigt sällan själva bli utsatta.

Barn som vågar ta mobboffer i försvar brukar väldigt sällan själva bli utsatta.

Micaela Romantschuk har arbetat intensivt med antimobbningsverksamhet och fördjupat sig i forskning kring antimobbningskampanjers effekter.

– Det är inte programmet i sig som är avgörande, utan personalens och föräldrarnas engagemang, förklarar hon.

Arbetet för att främja elevernas välmående skall finnas som ett fundament i skolans arbete varje dag. Det räcker inte att man bara tar upp ämnet vissa timmar enligt ett program.

– Det är viktigt att föräldrarna stöder skolan som kollektiv och jobbar för att hela gruppen skall må bra. Det är en förutsättning för att det egna barnet mår bra, tillägger Romantschuk.

Micaela Romantschuk
Micaela Romantschuk, verksamhetsledare för Förbundet Hem och Skola Micaela Romantschuk Bild: YLE/Jukka Tyni micaela romantschuk-pietilä

Kan mitt barn vara en mobbare?

– Forskning har visat att de flesta föräldrar inte kan föreställa sig att ett eget barn mobbar. Det är mänskligt att försvara sina barn då de beter sig illa, men man skall inte alltid försvara sina barn och bli så upprörd om de någon gång gör något dumt, menar Micaela Romantschuk.

– Vi skall inte demonisera de barn som mobbar, men se det som en ingrediens i barnets uppfostran.

Om barnet gjort något fult skall man ta barnet med sig för att be om förlåtelse så att barnet tar ansvar för det hen gjort.

Om man själv säger något fult kan man reflektera kring det och konstatera att det var nog inte okej.

– I stället för att vi koncentrerar oss på att förebygga mobbning borde vi satsa mera på att främja vänskap. Vi skall vara hyggliga mot varandra så att alla känner sig trygga och sedda och trivs i skolan.

– Vi borde börja med oss själva, tillägger Romantschuk. Vårt exempel är a och o. Hur bemöter jag mina medmänskor? Vad ger jag för exempel?

Vi gör alla misstag, men om man själv säger något fult kan man reflektera kring det och konstatera att det var nog inte okej.

Se också Hajbos serie om mobbning på Arenan. Här kan du se ett avsnitt med barn som berättar hur de har upplevt mobbning.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP