Hoppa till huvudinnehåll

Baltikum vill ha mer militärt stöd av USA

Litauens president Dalia Grybauskaite vid landets självständighetsdagsparad den 16 februari.
Litauens president Dalia Grybauskaite på landets självständighetsdag den 16 februari. Litauens president Dalia Grybauskaite vid landets självständighetsdagsparad den 16 februari. Bild: EPA / Kestutis Vanagas Litauen,Dalia Grybauskaitė,Baltikum

De tre baltiska staterna är oroliga för sin säkerhet och hoppas på en starkare amerikansk roll.

Vid säkerhetskonferensen i München i går träffade ledarna för Estland, Lettland och Litauen den amerikanske vicepresidenten Mike Pence. Litauens president Dalia Grybauskaite vill att USA hjälper till att förstärka luftförsvaret i Baltikum.

Grybauskaite anser att Natos truppförstärkningar vid den östra flanken inte längre är tillräckliga.

– Utan ett amerikanskt luftvärnssystem har vi inte ett fullgott skydd, sade Grybauskaite till nyhetsbyrån AFP.

Litauen försöker själv förstärka sitt luftvärn genom att köpa norska NASAMS medeldistansluftvärnsmissiler.

– Nu försöker vi vidta åtgärder själva, men ett direkt amerikanskt deltagande är nödvändigt, tillade hon.

Den litauiska presidenten underströk vid mötet med den amerikanske vicepresidenten att de geopolitiska spänningarna förändras. Hon nämnde förnyad rysk aggression i Ukraina, omfattande militarisering i Kaliningradregionen och en omfattande militärmanöver som har planerats till i sommar.

”Det här visar tydligt att fred och respekt för folkrätten inte är av intresse för den här staten (Ryssland)”, heter det i ett pressmeddelande från den litauiska presidentens kansli.

Grybauskaite anser att mer måste göras för att möta den ryska militära aktiviteten och efterlyser ett snabbare beslutsfattande inom militäralliansen Nato.

Hon anser att USA står i sin fulla rätt att kräva att de europeiska allierade ska höja försvarsanslagen. Estland och Polen är ett av de få länder som lever upp till Natos krav på att försvarsbudgeten ska utgöra två procent av bruttonationalprodukten. Lettland och Litauen kommer att öka försvarsanslagen i år och når därmed upp till tvåprocentsgränsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes