Hoppa till huvudinnehåll

Europaspelet ger mersmak – Cocks överväger flytt från Finland

Nico Rönnberg försöker göra mål i cupfinalen i handboll mot GrIFK.
Nico Rönnberg var en av de tongivande spelarna för Cocks (arkivbild). Nico Rönnberg försöker göra mål i cupfinalen i handboll mot GrIFK. Bild: Handbollsförbundet handball,handboll,Riihimäki Cocks,fredrik forss

Cocks har skrivit finländsk historia i EHF-cupen. Handbollsgiganten överväger också att söka sig till nya jaktmarker. ”Det har funnits kontakter från utländskt håll”, säger Cocks manager Jari Viita.

Cocks har varit förkrossande överlägset i vinterns grundserie i handbollsligan. Precis som vanligt.

I stället har huvudfokuset legat på cupspelet i Europa. Laget åkte ut i Champions League-kvalet, men har som första finländska lag tagit sig till gruppspelet i EHF-cupen.

– Det har varit känslosamt. Vi har drömt om det här och när vi nu är på den här nivån känns det kul. Under mina första år kändes det här inte realistiskt, men vi har tagit steg varje år, säger Cocks manager Jari Viita till Yle Sporten.

Europaplats via ligan

I takt med framgångarna i Europa har också snacket om Cocks framtid i inhemska ligan fortsatt. Laget är helt överlägset för tillfället i finländsk handboll.

– Vi behöver spela i den inhemska ligan bara av den enkla anledningen att ta en kvalbiljett till Europacuperna. De finländska platserna avgörs i ligan, säger Viita.

– De närmaste åren spelar vi säkert i Finland, men det har funnits kontakter från utländskt håll. I april–maj kommer det kanske något resultat av det.

Pressade tyskt storlag

I dag föll Cocks med uddamålet mot MT Melsungen på hemmaplan. 28–29-förlusten är smickrande siffror för Cocks. De tyska gästerna var ett av Bundesligas bästa lag i fjol.

– Vi gör en perfekt match. Vi lyckas med allt och gör vårt jobb bakåt. Det var mycket otur på slutet. Vi är ett lag att räkna med också på den här nivån, säger Nico Rönnberg.

– Det här är höjdpunkten för säsongen. I laget är det en helt annan tändning – även om det ska vara samma tändning till alla matcher.

Rönnberg stod för åtta av Cocks mål. Den tyska storklubbens målvakt Johan Sjöstrand säger att gästernas insats var urusel.

– Det var faktiskt riktigt dåligt från vår sida. Vi ska inte förringa deras insats, men vi kom inte upp i vår nivå. Jag tror att vi underskattade dem lite också. Då blir det tufft i handboll. Vi kan inte ta med oss något annat än segern härifrån.

Cocks, som har inlett med två förluster, spelar sin följande match i EHF-cupen den 4 mars. Då kommer Benfica från Portugal på besök till Tavastehus.