Hoppa till huvudinnehåll

Finländskt rekord och EM-gräns för Linda Sandblom: ”En positiv överraskning”

Linda Sandblom, Nordenkampen 2017.
Sandblom över EM-gränsen i Jyväskylä. Linda Sandblom, Nordenkampen 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Linda Sandblom

Jag kan inte riktigt ännu fatta det här, säger en väldigt glad Linda Sandblom efter en strålande tävling i inomhus-FM i Jyväskylä. Hem till Hangö hämtar hon med sig en EM-biljett, ett FM-guld och ett finländskt rekord.

Linda Sandblom lyckades till och med bättre än hon väntat sig. Det viktigaste för dagen var EM-gränsen 189. Efter att hon klarat det och säkrat såväl EM-resa som FM-guld hoppade Hangö IK-damen även nytt finländskt inomhusrekord 191.

– Jag är jätteglad! Jag kan inte riktigt ännu fatta att jag faktiskt hoppat finskt rekord, säger en leende Sandblom till Yle Sporten.

Trodde du inte på att du hade 191 i kroppen?

– Jo, men jag satsade bara på att hoppa 189. Det andra spelade ingen roll, så det kom faktiskt som en positiv överraskning.

”En lättnad”

189 var kvalgränsen till inomhus-EM i Belgrad, som överskuggade det övriga i FM-förberedelserna. Det andra försöket på 189 lyckades – och av bara farten klarade hon också den finländska rekordhöjden 191 i det tredje försöket.

Hon hissade sedan upp ribban på 194, som är kvalgränsen till VM i London i sommar. Hon var dock inte särskilt nära att klara höjden.

– Det fanns nog krafter men jag försökte lite för mycket och luften for lite ut efter 191. Jag hade kanske inte räknat med att få försöka på 194 i dag, men helt ok försök var det.

Öppna Instagram-inlägget

Hurudan lättnad är det nu att säkra EM-platsen?

– Nog är det förstås en lättnad, svarar Sandblom. Fast jag vet att jag är i en sån form att jag ska klara den där gränsen.

Förra sommaren hoppade Sandblom finländskt rekord utomhus med 193 – nu är hon rekorddam även inomhus efter att ha förbättrat Marianne Mattas tidigare rekord med en centimeter.

– Nog är det stort. Det var ett av mina mål den här inomhussäsongen. Roligt när man uppnår sina mål, säger Sandblom som nu ska trimma formen till EM.

Nu ska finalplatsen komma

Förra året gjorde Sandblom mästerskapsdebut först i EM i Amsterdam och sedan OS i Rio de Janeiro. Då blev det inga finalplatser – det ska rättas i Belgrad.

– Jag vill definitivt ha en finalplats, slår Sandblom fast.

FM-silvret gick till finskestniskan Eleriin Haas med resultatet 183 centimeter medan Miia Kurppa vann brons med ett hopp på 179.

Dagens samtliga resultat hittas här!