Hoppa till huvudinnehåll

Hela prispallen från Nykarleby – dubbla medaljer för systrarna Eriksson

Zenitha Eriksson
Zenitha Eriksson försvarade FM-guldet på 800 meter. Zenitha Eriksson Bild: SUL Arkisto / Anssi Mäkinen eriksson,friidrott,Zenitha Eriksson

Sandra Eriksson fick sin vilja igenom med sammanlagt sex medaljer i inomhus-FM för systrarna Zenitha och Heidi Eriksson plus ”systern” Karin Storbacka. På 800 gjorde ytterligare en Nykarlebydam Zenitha och Heidi sällskap på podiet.

Damernas längre löpgrenar på inomhus-FM i Jyväskylä blev en succé för de österbottniska SFI-föreningarna.

På 1500 meter på lördagen tog IK Falken en trippelseger – på söndagen blev det ytterligare fem medaljer på två sträckor.

På 3000 meter vann Falkens Karin Storbacka före Vasa IS Camilla Richardsson och på 800 meter tog Zenitha och Heidi Eriksson varsin medalj tillsammans med IF Nykarlebynejdens Jonna Julin.

– Sandra krävde att vi skulle bjuda på bra underhållning under helgen och det tycker jag vi gjort, så hon är nog helt nöjd, tror Zenitha Eriksson vars storasyster Sandra Eriksson missade FM på grund av skadebekymmer.

Hittade krafter på slutet

Zenitha Eriksson försvarade framgångsrikt sitt guld på 800 meter. Hon korsade mållinjen på den nya personliga rekordtiden 2.09,44 och besegrade tvåan Julin med ett par sekunder.

– På morgonen funderade jag om jag alls ska tävla. Jag har problem med halluften och blir ganska däckad redan efter ett lopp, säger Eriksson som tog silver på 1500 meter i går.

– Men jag kände mig pigg och fräsch i benen under morgonjogget, så jag tänkte att jag far och springer och lägger mig i nåns ”peesi” och hoppas att det finns krafter kvar på sista varvet.

Julin: Det harmar

Eriksson tog rygg på Julin och spurtade sedan förbi henne på slutet. Julin hade aldrig tidigare tävlat på 800 meter i senior-FM, men var trots det inte helt belåten med andraplatsen.

– Det harmar nog, säger Julin. Jag hade velat utmana Zenitha riktigt ordentligt, men på nåt sätt var benen lite tröga i dag, så slutspurten lossnade inte som jag hade hoppats.

Jonna Julin, läger i Portugal, våren 2016.
Jonna Julin tog karriärens andra individuella FM-medalj. Jonna Julin, läger i Portugal, våren 2016. Bild: Yle/Leif Lampenius Jonna Julin,julin

– Men visst är jag nöjd med silvret. På FM är det ju främst medaljerna man löper för – och extra roligt var det ju att det blev trippelt Nykarleby.

Nykarlebyprispall

Hela medaljtrion kommer från Nykarleby, trots att systrarna Eriksson för några år sedan bytte förening från IK Nykarlebynejden till IK Falken från Pedersöre.

– Det funkar nog riktigt lika bra med trippelt Nykarleby, säger Heidi Eriksson som liksom i gårdagens Falkentrippel på 1500 meter hittas på bronsplats.

– Bronset smakar riktigt bra. Jag är faktiskt ännu gladare med den här. Det känns som om huvudet funkade och kroppen var med. Fast jag nu inte riktigt hinner med de här två, så är jag riktigt nöjd med dagens insats.

Mera 800 för Julin

Zenitha Eriksson sprang nya personliga rekord på såväl 800 som 1500 meter på kort bana (200 meter, som i Jyväskylä) och därtill 800 meter på överlång bana (400 meter, som i Botniahallen), men ger trots det vintern som helhet lågt betyg.

– Jag är faktiskt riktigt missnöjd med säsongen, jag fick inte till såna lopp som jag hade velat, säger den dubbla FM-medaljören. Men helgen är jag nöjd med, det var medaljerna vi sprang för här.

Zenitha Eriksson, Botnia Games 2017.
Zenitha Eriksson har nu sex FM-medaljer på 800 meter. Zenitha Eriksson, Botnia Games 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Zenitha Eriksson

För Heidi Eriksson, som bland annat har elva FM-medaljer på 1500 meter, handlade dagens lopp om en underdistans.

För Jonna Julin var det däremot närmast en överdistans. 24-åringen har hittills främst satsat på 400 meter och hade inte ens en statistiktid på 800 meter på kort bana att visa upp före FM.

– Tanken var att köra lite mera mängd på hösten och testa på 800 meter inomhus – och träningen vi gjort tycks ju ha funkat, säger Julin glatt.

– Men vi får ta en funderare nu inför sommaren. Jag känner att jag fortfarande har mycket jobb att göra innan jag hinner med de här riktigt hårda damerna. Som tur går det bra att springa både 400 och 800 meter.

Samtliga resultat från FM hittar ni här.

Läs också