Hoppa till huvudinnehåll

Helander hyllas av Team Ruuskanen: "Nästa potentiella OS-medaljör"

Oliver Helander, FM 2016.
Oliver Helander har höga målsättningar inför nästa säsong. Oliver Helander, FM 2016. Bild: All Over Press / Ville Honkonen Oliver Helander,oliver helander

OS-medaljören Antti Ruuskanen ser inga hinder för Oliver Helander och hans satsning mot världseliten i spjut. ”Oliver är en mer färdig kastare än jag var i den åldern”, säger Ruuskanen.

Antti Ruuskanen har varit en av två spjutkastare som huvudsakligen burit den finländska framgångstraditionen vidare under de senaste åren. Nu ser han tecken på att Finlands nya storkastare kan heta Oliver Helander.

Ruuskanen, som har både OS- och EM-medaljer på meritlistan, är imponerad efter att ha sett Helander på nära håll i träning under några dagar.

– Han har ett väldigt bra utgångsläge. Han är talangfull, lång. Han blir grym om han kan hålla sig frisk, säger Ruuskanen till Yle Sporten.

Opererade armbågen

Helander har en operation i armbågen bakom sig.

– Nu kommer de viktiga åren för hans del. Man måste vara hel. Det finns inga hemligheter, säger Ruuskanen som har genomgått en axeloperation själv.

Tjugoåringen Helander ligger långt före Ruuskanen om man jämför de två vid samma ålder. Helander har ett personligt rekord på drygt 76 meter.

– Oliver är en mer färdig kastare än jag var i den åldern både fysiskt och tekniskt. Mellan nitton och tjugotvå utvecklades min fysik.

"Grym skillnad"

Även Antti Ruuskanens tränare Jarmo Hirvonen tar till de största orden när han ska beskriva Oliver Helander.

– När Pitkämäki, Ruuskanen & Co slutar är han nästa potentiella OS-medaljör, säger han till Yle Sporten.

Antti Ruuskanen.
Antti Ruuskanen har tagit flera medaljer i stora mästerskap. Antti Ruuskanen. Bild: EPA/Diego Azubel friidrott,Antti Ruuskanen

– Det är en grym skillnad mellan Oliver och Antti. Det är ungefär fyra meter i kastlängd, men också i egenskaper är det stora skillnader. Oliver ser så vass ut att jag inte vet om man vågar ta med honom till Spanien.

Hirvonen syftar på nästa utlandsläger. Det bär av till varmare breddgrader om några veckor för bland annat Ruuskanen och Helander.

– Oliver har allt. Han lyssnar och är väldigt smart, säger Hirvonen.

Siktet inställt på 80 meter

Helander håller för tillfället på att komma tillbaka från sin operation. Han har inte kunnat kasta spjut ännu efter ingreppet.

– Jag ska kasta spjut för första gången i Spanien, men det blir inga tuffa kast. Fysiskt är jag i bättre form än någonsin.

Om rehabiliteringen går som den ska, har han lagt resultatribban högt för sommaren.

– Om jag är frisk är målet att kasta över 80 meter i sommar, säger han.