Hoppa till huvudinnehåll

Kaurismäkis film fick bättre mottagande utomlands än i Finland

Filmregissören Aki Kaurismäki på Berlinalen i Berlin.
Filmregissören Aki Kaurismäki på Berlinalen i Berlin. Filmregissören Aki Kaurismäki på Berlinalen i Berlin. Bild: AFP / Lehtikuva Aki Kaurismäki,Film,berlinale 2017

I Finland har Aki Kaurismäkis film fått ett ljummet mottagande. Flera finländska recensenter anser att Kaurismäki upprepar sig. I utlandet har mottagandet varit varmare. Vi sammanställde några internationella recensioner.

Svenska Dagbladets recensent Jan Lumholdt är lyrisk angående Kaurismäkis film. ”Svart humor med hjärta syns extra fint och extra välkommet detta 2017. Främst står en snart 60-årig finsk festivalräv, vars vision varit stabil sedan början av 80-talet. Gruffige onkel Aki, livslång ärkecyniker, tar sig an ett högaktuellt ämne med humanistisk värme och utan ett enda plakat. Ljus i natten kunde gott visas i skolor, åtminstone av lärare som inte får fnatt av all vodka och cigaretter."

Tyska Süddeutsche Zeitung anser att Kaurismäkis avtryck är omisskännligt, såväl berättandet och den visuella utformningen med de lakoniska dialogerna, torra humorn och de dödsallvarliga figurerna som verkar helt känslolösa. Desto mer gripande är det då deras känslor för bråkdelen av en sekund kommer upp till ytan.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ansåg att Aki Kaurismäki kom med en av de bästa filmerna till Berlin. Den borde belönas, skrev FAZ några dagar före gårdagens prisutdelning.

Den brittiska tidningen The Telegraph kallar Kaurismäkis film för underbar och starkt gripande. Som manusförfattare har Kaurismäki en talang för vitsar som fungerar på vilket språk som helst.

The Hollywood Reporter har svårt att föreställa sig att någon inte skulle känna sig upprymd efter att ha sett berättelsen om bevisen på mänsklig godhet mitt bland grymhet och likgiltighet. Medan filmen skildrar en värld sällan långt från den hårda verkligheten håller den sluga humorn filmen flytande.

Läs mera:

Aki Kaurismäki vann priset för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin

Aki Kaurismäki har fått en silverbjörn för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin för sin film Ljus i natten (Toivon tuolla puolen). Regipriset är ett betydande internationellt erkännande. Huvudpriset, den gyllene björnen, gick till den ungerska filmen On Body And Soul.

Läs också