Hoppa till huvudinnehåll

Legendaren Björndalen ser slutet: ”Var mitt sista VM”

OIe Einar Björndalen.
OIe Einar Björndalen tog en medalj under VM i Hochfilzen. OIe Einar Björndalen. Bild: Lehtikuva Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Björndalen utökade sin medaljsamling i Hochfilzen, men nu ser 43-åringen ingen nytta med att åka fler VM. ”Det är ingen vits att bara vara med”, säger han till NRK.

Ole Einar Björndalen har tagit medalj i alla stora skidskyttemästerskap på 2000-talet. Nu ser norrmannen ändå slutet på den evighetslånga och fantastiska karriären.

Efter dagens masstart, där han blev 23:e, säger han att det här med all tänkbar sannolikhet var hans sista VM-lopp.

– Så ser det ut. I varje fall efter det här loppet. Jag har inte bestämt mig, men jag har sagt att det här är mitt sista VM och det står jag nog för.

– Det är inte tungt att åka, men det kräver en del att vara med i toppen. Det hade inte varit något problem att fortsätta i många år till, men det är ingen vits att bara vara med. Jag måste fajtas om topplaceringarna.

Tagit 45 VM-medaljer

Med tanke på Björndalens meritlista är det rimligt. Efter årets VM, som gav ett brons i jaktstarten, har han osannolika fyrtiofem VM-medaljer. Tjugo av de medaljerna är guld.

I de olympiska spelen är norrmannens meriter lika imponerande. Totalt har han tagit tretton medaljer, åtta av de medaljerna är guld. Bland annat sopade han hem alla distanser under OS i Salt Lake City 2002.

Nu ska han göra en sista satsning mot OS i Pyeongchang om ett år. Det blir hans sjätte OS – tjugo år efter debuten i Nagano.

– Vi kör all in där. Planen är att ge mig efter OS.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport