Hoppa till huvudinnehåll

Nygård van silverdam utan topp – enormt rekordhopp gav Kytölä första medaljen

Sanna Nygård, Botnia Games 2017.
Sanna Nygård hoppade in som tvåa i Jyväskylä. Sanna Nygård, Botnia Games 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Sanna Nygård

Fyra hopp inom elva centimeter gav Sanna Nygård det fjärde FM-silvret inomhus i tresteg. Bakom henne hoppade Kira Kytölä in på bronsplats – med ett jätteskutt i den sista omgången.

Sanna Nygård börjar bli van vid att bestiga FM-prispallen i tresteg. I inomhus-FM i Jyväskylä kom den elfte medaljen i grenen – sex av dem är silverfärgade, fem brons.

– Nog smakar medalj alltid bra, intygar Nygård till Yle Sporten. Helt okej gick det, men jag skulle nog velat hoppa lite längre.

Gulddamen Kristiina Mäkelä reser till inomhus-EM i Belgrad om två veckor, men får inte sällskap av Nygård som med resultatet 13,51 missade gränsen med 24 centimeter.

”Harmar lite”

Nygård hade fyra hopp inom elva centimeter, men toppen saknades.

– Jo, det var väl så. Jag hade lite den känslan i kroppen, det var kanske inte den allra bästa dagen, det gick inte att få ut det där superhoppet. Det här var ganska nära min maxnivå i dag.

Du deltog i inomhus-VM förra vintern, harmar det att det inte blir inomhus-EM nu?

– Klart det harmar lite, svarar Vasa IS-damen. Jag har absolut haft det som mål och det har känts realistiskt, men för mig krävs det att jag verkligen hittar den där superdagen, jag skulle ju ha behövt hoppa personligt rekord.

Kytölä: Väldigt skönt!

Om Sanna Nygård kom nära sin maxnivå, gäller samma i allra högsta grad även för Kira Kytölä. Esbo IF-hopparen förbättrade sitt personliga rekord med 23 centimeter i den sista omgången till 12,95.

– Benen kändes ganska trötta efter gårdagens längdtävling, men sen var det ju så jämnt mellan mig och Essi att det bara var att hoppa, berättar Kytölä.

Kira Kytölä, Kalevaspelen 2016.
Kira Kytölä fick äntligen en medalj. Kira Kytölä, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen längdhopp,kira kytölä

Kytölä låg fyra inför den sista omgången, på samma resultat som Essi Lindgren men med ett sämre andraresultat. I går blev Kytöläl fyra i längd – i dag lyckades hon undvika den bittra placeringen.

– Väldigt skönt! Jag har varit fjärde så många gånger att jag tänkte att det räcker nu, säger Kytölä som kom två centimeter från sitt utomhusrekord.

Mera längd för Kytölä

I sommar lovar Kytölä, 23, att för första gången spräcka trettonmetersgränsen. En gräns som redan är vardag för fem år äldre Nygård.

Nygårds vardag har i vinter sett väldigt annorlunda ut jämfört med tidigare i år. Hon har flyttat till Sverige och tränar nu under ledning av svensken Oscar Gidewall.

– Det har gått ganska snabbt att anpassa sig, och det har varit kul och motiverande med något nytt, konstaterar Nygård, som öppnar för något större fokus på den nuvarande sidogrenen längdhopp i sommar.

– Jag har funderat på att kanske träna lite längd på våren och eventuellt hoppa en del i början av sommaren. Men tresteg är fortfarande huvudgrenen och det är där jag främst försöker utvecklas.

Dagens samtliga resultat hittas här!

Läs också