Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Tre höjdpunkter i inomhus-FM i friidrott

Ett högklassigt lopp på 60 meter häck, en tajt tävling på 200 meter och en spännande kamp i längdgropen. Där några av de intressantaste tävlingarna i Jyväskylä under inomhus-FM i friidrott i dag.

Under den första tävlingsdagen på lördagen avgjordes tolv grenar i Jyväskylä - i dag vaskas ytterligare 16 finländska mästare fram.

Dagens tävlingar sänds i sammandrag på TV2 och Arenan klockan 16.45–19.00 med svenskspråkigt referat av Leif Lampenius och Mikael Ylöstalo. Nedan expertkommentator Ylöstalos tre höjdpunkter för dagen.

Nooralotta Neziri, 2016.
Nooralotta Neziri jagar fjärde raka guldet på 60 meter häck. Nooralotta Neziri, 2016. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Nooralotta Neziri,häcklöpning,friidrott

Damer, 60 meter häck
”Nooralotta Neziri (årsbästa 8,12) är klar förhandsfavorit, det säger ju sig självt, men loppet i sig är högintressant såväl tävlings- som resultatmässigt. Lotta Harala (8,19) är mycket bra på gång. Hon har haft krångel i några säsonger och bara stundvis blixtrat till, men nu har hon äntligen fått göra en träningssäsong helt utan strul. De två har redan klarat EM-gränsen, och därtill har vi Reetta Hurske (8,21) som är bara en hundradel ifrån. Mycket intressant tävling.”

Samuli Samuelsson, Kalevaspelen 2016.
Samuli Samuelsson trivs bättre på längre banor. Samuli Samuelsson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Samuli Samuelsson

Herrar, 200 meter
”Det blir väldigt tajt om pallplatserna. Jag håller Samuli Samuelsson som favorit med Roope Saarinen och Eetu Rantala som främsta utmanare. Samuelsson höll ju på att knäa i kurvan när han sprang 21,47 i Jyväskylä för ett par veckor sedan, han borde vara bättre förberedd nu trots att han inte är van att löpa i snäva kurvor, vilket lite talar emot honom. Banlottningen kan fälla avgörandet, de som får banorna 3 och 4 i finalen rosar marknaden medan de på 1 och 2 blir statister. Så är det helt enkelt på en 200 meters bana.”

Kristian Bäck, Sverigekampen 2016.
Kristian Bäck var sensationellt EM-femma förra sommaren. Kristian Bäck, Sverigekampen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Kristian Bäck

Herrar, längd
”En jämn och spännande tävling, där vi har fem killar som kämpar om tätplaceringarna. Det är svårt att utnämna en tydlig favorit, men Kristian Bäck verkar vara på gång igen. Han hoppade 740 i sin enda tävling i vinter i Tartu och vi känner ju till hans tävlingsnerver. Sedan har vi Roni Ollikainen, Henri Väyrynen, Kristian Pulli och Joona Kokkola som kan blanda sig i medaljkampen. Vi kan mycket väl få någon som klarar EM-gränsen 790, men jag skulle inte fokusera så hemskt mycket på EM-gränserna, de kommer som en biprodukt om de kommer.”