Hoppa till huvudinnehåll

Sista chansen för Mäkäräinen i VM

Kaisa Mäkäräinen står med ryggen mot väggen. Skall det bli VM-medalj hänger allt på en chans, den sista, masstarten i Hochfilzen.

Vad och när

Masstart damer i Hochfilzen. I masstart åker damerna 12,5 kilometer med fyra skjutstationer. Deltagarna är begränsade till 30. I masstart på VM har medaljörerna och de femton främsta i världscupen direkt starträtt. De övriga platserna fylls med de som klarat sig bäst i VM. Sändningsstart på söndag kl. 12.15 TV2.
Magnus Eklöv refererar på svenska.

Utgångsläget

Laura Dahlmeier och Gabriela Koukalova har varit varit suveräna i VM hittills. Båda har tre individuella medaljer. Dahlmeier två guld, jaktstart och distans. Koukalova vann sprinten. De två kommer att vara på pallen även i masstarten. Koukalova har vunnit två av säsongens tre masstarter. Det här är Mäkäräinens sista chans att ta en VM-medalj. Om den tredje pallplaceringen i masstart kämpar Mäkäräinen, Marie Dorin Habert och Susan Dunklee.

Skrällvarning

Justine Braisaz, Darja Domratjeva gjorde fina upphämtningar i jaktstarten. Masstarten är lite likadan till upplägget som jaktstarten och om de skjuter som i den tävlingen kan vi den ena av dem på prispallen. Eva Puskarcikova brukar också vara bra på masstart men har presterat under sin nivå på VM. Lyckas hon nu kallar prispallen.

Finländarna

Bara Kaisa Mäkäräinen,startnummer 6, ställer upp i masstarten. Mari Laukkanen hade också starträtt i masstarten men väljer att inte ställa upp. Har inte hunnit återhämta sig efter de tidigare tävlingarna och siktet är redan på VM i Lahtis. Kaisa kämpar om delaj i loppet, men det kräver en perfekt dag på vallen.

Historik

Masstart har åkts på VM sedan 1999. Magdalena Neuner, Olena Zubrilova och Liv Grete Poirée har varit mest framgångsrika i masstart med två VM-guld. Regerande världsmästare är Marie Dorin Habert. OS-guldet senast gick till Darja Domratjeva. Kaisa Mäkäräinen har två VM-brons i masstart.

Referentens tips

Bom i det första eller andra skyttet behöver ännu inte betyda att det är kört. Men bommar man i det tredje eller sista skyttet betyder det ofta att medaljerna rymmer utom räckhåll. Prickfritt skytte är guld värt i masstart, bokstavligen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport