Hoppa till huvudinnehåll

Sonja Aldéns nya skiva har låttexter till barnen och till mamma

Sonja Aldén
Sonja Aldén Bild: Yle/Katarina Di Leva sonja alden

Sonja åker i slutet av mars ut på en egen turné som har fått namnet Meningen med livet. Hennes sjätte album har samma namn och släpps den 24 mars. Hon berättar att den här skivan är den mest personliga hon har gjort.

Med sig på turnén har hon två musiker och de kommer att spela musik från hennes nya album som släpps i samband med turnépremiären. Under resan kommer de att besöka teatrar, kyrkor och folkets hus.

Det är över fyra år sedan Sonja släppte en skiva med nyskrivet material. Skivan som kom ut 2013 heter I andlighetens rum och innehåller eftertänksamma och andliga sånger. Till julen 2014 kom hon ut med albumet Jul i andlighetens rum.

Graviditet, två små barn och skiva samtidigt

Vårens platta har varit under arbete i två år. Under den tiden har Sonja varit gravid och och fött familjens andra barn så det har varit en rätt så komplex situation.

- Man behöver ganska mycket tid att tänka då man ska skriva. Ibland bara rinner sångerna ur en men ibland kräver det tid och arbete att göra en sång, säger Sonja. Och jag vill ju vara en närvarande mamma också.

Sonja har själv skrivit alla tolv sånger tillsammans med några musikervänner, som även spelar på skivan. Dessutom har de med ett bonusspår som Stefan Nilsson har skrivit. Stefan har skrivit mycket filmmusik och det är han som är mannen bakom till exempel Gabriellas sång och den övriga musiken i filmen Såsom i himmelen. Han har också skrivit musiken till Skärgårdsdoktorn. Bonusspåret på skivan heter Jubelsången.

Sonjas mamma flydde ungerska revolutionen

Skivan heter Meningen med livet och då undrar man om hon spinner vidare på andligheten från de två föregående skivorna.

- Frågan om meningen med livet är en ganska stor fråga, och det är lite med glimten i ögat som jag har döpt skivan så. Det är väl ingen som har exakt svaret på det...eller rättare sagt: alla har väl sitt eget svar, funderar Sonja.

Sonja berättar att skivan är den personligaste hon har gjort. Hon har skivit sånger till sin mamma och till sina barn. Det finns mycket tacksamhet, men även längtan, förlåtelse, sorg, glädje, frustration och förmågan att släppa taget i budskapet i sångerna.

Hon berättar att hon inte alla gånger varit så förstående med sin mamma då de har så olika uppväxt. Sonjas mamma har bland annat varit med om att fly den ungerska revolutionen i medlet av 50-talet. Familjen ville inte lämna landet men hennes bror var hjärtsjuk och sjukhuset var sönderbombat så de var tvungna att fly över bergen.

- Nu när jag är äldre och själv är mamma så förstår jag henne mycket bättre. Låten jag har skrivit till min mamma heter Jag känner dej nu, berättar Sonja.

På skivan finns också en låt till hennes barn som heter Löftet, och många sånger som handlar om relationer och hur det kan gå upp och ner i förhållanden.

- Jag hoppas ju att man ska få en koppling till sitt eget liv och att jag med mina texter kan ge glädje och hopp.

"Jag har förskonats från jobbiga recensioner"

Recensioner hör ju ihop med skivsläpp men Sonja brukar inte jaga mycket efter att få läsa dem. Hon läser dem om någon tipsar henne om dem. Sonja säger att det ju kan vara ganska läskigt att läsa recensioner men att hon har varit ganska förskonad från jobbigheter.

Vad är då det trevligaste hon har läst i någon recension?

- Någon skrev en gång: "då Sonja sjunger så kan man bara luta sig tillbaka och njuta och man behöver inte vara orolig för om tonen ska funka, man kan bara slappna av och njuta". Det tycker jag är bland det finaste som man kan få höra som artist.

När ska Svenskfinland få se Sonja?

Till Finland är Sonja troligtvis på väg i höst. Exakt vad det gäller vill hon inte avslöja än. Men hon har varma minnen från Finland: senast hon var här höll hon en konsert i Jakobstad och säger att den var en av hennes häftigaste konsertupplevelser.

- Det var en jättefin publik och otroligt fint mottagande och jag var både förvånad och rörd då det var så många som hade koll på låtarna och kunde texterna. Så jag vill jättegärna tillbaka.

Läs också