Hoppa till huvudinnehåll

Vörå och Korsholm föreslås stöda Pixne

Pixnekliniken i Malax
Pixnekliniken i Malax. Pixnekliniken i Malax Bild: Yle/Patrick Stenbacka pixnekliniken

Vörå och Korsholm går med i samarbetet kring Pixnekliniken i Malax. Det föreslår respektive kommundirektör.

I fjol höstas bestämde Kårkulla att man inte fortsätter driva Pixnekliniken i Malax, den enda kliniken i Finland som erbjuder missbrukarvård på svenska.

Besvikelsen var stor på flera håll och Kårkulla gick med på att driva kliniken fram till den sista juni 2017. Malax kommun meddelade att de tar på sig ansvaret efter det och att man vill ha övriga kommuner med sig.

På måndag kväll tar Vörå ställning till samarbetet och om kommundirektör Mikko Ollikainen får bestämma är svaret jakande.

- Vörå kommun visade i samband med behandlingen av årets budget beredskap att stöda Pixneklinikens verksamhet och ställer sig mycket positiva till att Malax kommun åtar sig värdskapet för missbrukarvården vid Pixnekliniken, skriver Ollikainen i beredningen.

Kommunstyrelsen i Korsholm tar sig an frågan på tisdag kväll. Också där föreslår kommundirektör Rurik Ahlberg att styrelsen godkänner samarbetet kring Pixne.

- Kommunstyrelsen i Korsholm ser det som mycket positivt att Malax kommun är beredd att överta verksamheten vid Pixnekliniken och på så sätt trygga tillgången på svenskpråkig missbrukarvård fram tills det att landskapet övertar verksamheten, skriver Ahlberg.

Malax kommun kommer att fungera som värdkommun för Pixne fram till landskapsreformen 2019. Efter det överlåts verksamheten till landskapet Österbotten.

Läs också