Hoppa till huvudinnehåll

200 patienter flyttas på en vecka - nya Esbo sjukhus strax klart

Esbo sjukhus utifrån
Esbo sjukhus utifrån Bild: Emma esbo sjukhus

På en vecka ska 200 patienter flytta in i det splitternya rehabiliteringssjukhuset i Esbo. Samtidigt töms bäddavdelningar i Kyrkslätt, Grankulla och Esbo.

Bredvid Jorvs sjukhus i Esbo har ett nytt sjukhus tagit form under flera års tid. Den sjätte mars ska patienterna börja flytta in, planen är att flytta alla patienter under en vecka.

- Det blir sammanlagt ungefär 200 patienter. Patienterna kommer från Bolarskogs sjukhus, från hälsocentralavdelningarna på Jorv och från Kyrkslätt och Ekkulla i Grankulla, säger ledande överläkare Jorma Teittinen.

Patienter från tre kommuner

I det nya sjukhuset finns ett kompetenscentrum får vård och rehabilitering av äldre och en stödtjänst för hemmaboende. Förutom Esbobor ska också patienter från Grankulla och Kyrkslätt vårdas vid Esbo sjukhus. Även om Esbo sjukhus i första hand vårdar äldre patienter, kan också yngre patienter som behöver rehabilitering tas in.

Jag är säker på att vi får allt färdigt så att patienterna kan flytta in under den veckan som börjar den sjätte mars.― Jorma Teittinen, överläkare

Fortfarande är det en hel del som ska fixas inför flytten om två veckor.

- Det är många små saker som ännu ska tas hand om inför flytten men det är många som jobbar för att få allt färdigt. Jag är säker på att vi får allt färdigt så att patienterna kan flytta in under den veckan som börjar den sjätte mars, säger ledande överläkare Jorma Teittinen.

Konst gläder patienterna

I den nya sjukhusbyggnaden finns fem avdelningar med 255 platser och en enhet för vård i livets slutskede med 15 platser. I Jorv sjukhus som ligger bredvid, öppnar dessutom en jouravdelning för akut geriatrisk vård med 22 platser.

I Esbo sjukhus finns mycket konst, sex beställningsverk har planerats enkom för sjukhuset. Dessutom finns i Esbo sjukhus 270 konstverk ur konstmuseet Emmas samlingar.

Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Balkongen vid bäddavdelningen på Kyrkslätts vårdcentral var i så dåligt skick för två år sedan när bilden togs att bara några patienter i taget fick gå ut på den. Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum Bild: Yle/Helena von Alfthan kyrkslätt hälsocentral

Kyrkslätt har beslutat att stänga bäddavdelningen på hälsocentralen i centrum. Förutom patienterna flyttar en del av personalen till Esbo sjukhus. Flytten kommer att ske med ambulans.

- Vi kommer att anlita HNS-Logistik. Meningen är att när patienterna far härifrån så far också den personal som kommer att börja arbeta på Esbo sjukhus med, säger sektionschef Gun-Lis Wollsten på Kyrkslätt kommun.

De utrymmen i Kyrkslätt hälsocentral där bäddavdelningen funnits kommer att användas av den öppna vården efter att ha renoverats.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen