Hoppa till huvudinnehåll

200 patienter flyttas på en vecka - nya Esbo sjukhus strax klart

Esbo sjukhus utifrån
Esbo sjukhus utifrån Bild: Emma esbo sjukhus

På en vecka ska 200 patienter flytta in i det splitternya rehabiliteringssjukhuset i Esbo. Samtidigt töms bäddavdelningar i Kyrkslätt, Grankulla och Esbo.

Bredvid Jorvs sjukhus i Esbo har ett nytt sjukhus tagit form under flera års tid. Den sjätte mars ska patienterna börja flytta in, planen är att flytta alla patienter under en vecka.

- Det blir sammanlagt ungefär 200 patienter. Patienterna kommer från Bolarskogs sjukhus, från hälsocentralavdelningarna på Jorv och från Kyrkslätt och Ekkulla i Grankulla, säger ledande överläkare Jorma Teittinen.

Patienter från tre kommuner

I det nya sjukhuset finns ett kompetenscentrum får vård och rehabilitering av äldre och en stödtjänst för hemmaboende. Förutom Esbobor ska också patienter från Grankulla och Kyrkslätt vårdas vid Esbo sjukhus. Även om Esbo sjukhus i första hand vårdar äldre patienter, kan också yngre patienter som behöver rehabilitering tas in.

Jag är säker på att vi får allt färdigt så att patienterna kan flytta in under den veckan som börjar den sjätte mars.― Jorma Teittinen, överläkare

Fortfarande är det en hel del som ska fixas inför flytten om två veckor.

- Det är många små saker som ännu ska tas hand om inför flytten men det är många som jobbar för att få allt färdigt. Jag är säker på att vi får allt färdigt så att patienterna kan flytta in under den veckan som börjar den sjätte mars, säger ledande överläkare Jorma Teittinen.

Konst gläder patienterna

I den nya sjukhusbyggnaden finns fem avdelningar med 255 platser och en enhet för vård i livets slutskede med 15 platser. I Jorv sjukhus som ligger bredvid, öppnar dessutom en jouravdelning för akut geriatrisk vård med 22 platser.

I Esbo sjukhus finns mycket konst, sex beställningsverk har planerats enkom för sjukhuset. Dessutom finns i Esbo sjukhus 270 konstverk ur konstmuseet Emmas samlingar.

Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Balkongen vid bäddavdelningen på Kyrkslätts vårdcentral var i så dåligt skick för två år sedan när bilden togs att bara några patienter i taget fick gå ut på den. Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum Bild: Yle/Helena von Alfthan kyrkslätt hälsocentral

Kyrkslätt har beslutat att stänga bäddavdelningen på hälsocentralen i centrum. Förutom patienterna flyttar en del av personalen till Esbo sjukhus. Flytten kommer att ske med ambulans.

- Vi kommer att anlita HNS-Logistik. Meningen är att när patienterna far härifrån så far också den personal som kommer att börja arbeta på Esbo sjukhus med, säger sektionschef Gun-Lis Wollsten på Kyrkslätt kommun.

De utrymmen i Kyrkslätt hälsocentral där bäddavdelningen funnits kommer att användas av den öppna vården efter att ha renoverats.

 • Andra veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

 • Läckra glutenfria zucchinitortillas

  Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

  Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

 • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

  En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

  Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

 • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

  "Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

  Ja arbeitar sjölv som kock, viri rej i 22år. Ja itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där". Matlagasi eint na rymndvetenskap, hä e bara ti lägg trollkarlshattn på hövo.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen