Hoppa till huvudinnehåll

Anna Signeul vill rikta fokus på individerna: ”Jag vill investera i spelare som investerar i sig själv”

Anna Signeul.
Anna Signeul under bollförbundets presstillfälle på måndagen. Anna Signeul. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Anna Signeul

Efter fotbolls-EM tar Anna Signeul över som chefstränare för Finlands damlandslag. Några stora förändringar i spelidentiteten tror hon inte på – men motivationen att utvecklas ska komma från spelarna, säger Signeul till Yle Sporten.

Andrée Jeglertz lotsade damlandslaget från 2010 och i sommar går stafettpinnen över till Anna Signeul. Signeul kommer närmast från ett landslagsuppdrag i Skottland, där hon lotsade damerna till ett historiskt EM.

Till skillnad från sin föregångare kommer Signeul att fungera uttryckligen som landslagstränare. Jeglertz agerade istället som ledare för såväl dam- som flickfotbollen i Finland.

– Ett lite annorlunda jobb än det jag har i Skottland, och jag tycker att det känns bra. Nu får jag möjligheten att fokusera på spelarna mycket mera. Jag ser fram emot att komma ut och vara i spelarnas miljö, på deras träningar och att få kommunicera med deras tränare. Då kan vi tillsammans utveckla fotbollen så att förutsättningarna för kommande landslagsspelare blir bättre, menar Signeul.

"Spelidén ska passa spelartyperna man har"

Spelidentiteten kommer ändå att finnas kvar, berättar Signeul. Även om fokus riktas på individen istället för laget.

– Spelidén ska passa de spelartyperna man har och likaså de egenskaper som man har – och att man försöker utveckla det här. Att man försöker spela en teknisk fotboll och att man litar på spelarna. Min filosofi går ut på att man ger spelarna eget ansvar.

– Motivationen måste komma från spelarna själva – viljan att utvecklas och att bli så bra som möjligt. Det är det jag ser som det viktigaste i ett lag. Har man 20 individer som vill utvecklas så har man ett bra lag. Jag är alltså intresserad av att investera i spelare som vill investera i sig själv, berättar Signeul.

"Hårt jobb krävs för framgång"

Under våren kommer Marko Saloranta och Maiju Ruotsalainen att dela på ansvaret vid landslagets sidolinje. Ruotsalainen fortsätter sedan som Signeuls assisterande tränare. Huruvida Signeuls spelsystem kommer att synas i landslaget redan nu återstår att se.

– De måste ju få känna att de har full kontroll över laget. Men visst har vi pratat lite grann. Jag litar ändå fullt på dem och de får göra precis som de vill nu, säger Signeul.

Nu blir det alltså ett blåvitt landslag efter ett annat blåvitt landslag för dig, så jag måste ju fråga: varför föll valet på Finland?

– För det första så har jag ju vuxit upp med Finland som granne och jag tycker att ni har en fantastisk idrottskultur. Jag tror och hoppas att finska idrottare står för samma värden som jag själv, att det är hårt jobb som krävs för att man ska nå framgång.

– Jag har också otroligt bra erfarenheter av alla människor som jag jobbat med här. Det har varit svårt för Andrée då han tog över efter en generation var väldigt duktiga, men jag ser att det finns potential igen, säger Signeul.

Som sista fråga: Kommer vi att se Finland i ett slutspel nu under dina år?

– Det hoppas jag, konstaterar Anna Signeul.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport