Hoppa till huvudinnehåll

Armén köper 16 nya specialstridsvagnar

Leopard 2-stridsvagn utställd i Polen.
Leopard 2-stridsvagn utställd i Polen. Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI P stridsvagnar,försvarsmakten,militär,Leopard -stridsvagnen

Försvarsmakten kommer att beställa 16 Leopard 1-specialstridsvagnar från Holland, rapporterar Försvarsministeriet. Utbildningen av personalen inleds i år, och materialleveranserna sker under åren 2018-2019.

I upphandlingen ingår åtta Leopard 1-bogserstridsvagnar och 8 Leopard 1-pionjärstridsvagnar.

Specialstridsvagnarna ska återställa den operativa förmågan hos pansarfordon som skadats - vilket omfattar bogsering, lösgöring av en stridsvagn som kört fast, lyftarbeten, komplettering av material och begränsade reparationsåtgärder.

Upphandlingen är ett led i utvecklandet av Försvarsmaktens logistik. I leveransen ingår specialstridsvagnarna, reservdelar, specialverktyg och kontrollanordningar, dokumentation samt kurser för personalen.

Avsikten är att arméns mekaniserade truppers medeltunga evakueringsförmåga ska säkerställas och förstärkas.

Läs också