Hoppa till huvudinnehåll

Backhopparen Jarkko Määttä: Jag utsatte kroppen för mer än den tålde

Redan i några års tid har Jarkko Määttä förväntats bli Finlands nästa backhoppningsstjärna. Han OS-debuterade som 19-åring, men sen gick någonting snett. Efter en träningsmässig burnout förra säsongen står han åter på tröskeln till det stora genombrottet.

I november 2013 var Jarkko Määttä en 18-årig lovande backhoppare som siktade på junior-VM 2014 i Italien. Juniorlandslaget hade inga pengar att röra sig med, men viljan att lyfta den finländska backhoppningen ur djupet var stor, både bland aktiva och tränare. Sportmagasinet var då med på ett juniorlandslagsläger i Rovaniemi och träffade bland andra Määttä, som redan som junior hade stora förväntningar på sig. Han hade trots allt debuterat i världscupen i Ruka redan som 15-åring år 2010.

Tävlingssäsongen, som inleddes på Ruka i november 2013, fick en lyckad start då Määttä tog en 26:e plats i världscupen. Snart var han med både i tysk-österrikiska backveckan och OS i Sotji. Under backveckan nådde han också karriärens första topp-tio-placering i världscupen då han slutade nia i Innsbruck.

Säsongen 2014-2015 blev det en rad hyfsade placeringar i cupen, men bara en individuell topp-tio-placering. Aptiten ökade och Määttä bestämde sig för att under följande träningssäsong göra allt ännu bättre än tidigare. Vilket var mer än hans kropp tålde.

– Under slutet av hösten och början av vintern blev jag totalt utmattad, berättar Määttä. Kroppen var helt ur balans och hoppandet kändes inte kul alls. Jag hade tagit ut mig helt.

Kroppen var helt ur balans och hoppandet kändes inte kul alls.

Efter den finländska backhoppningens långa kräftgång har förväntningarna på Jarkko Määttä varit stora, men enligt honom själv berodde den träningsmässiga överdriften inte på yttre press.

– När man vill nå världstoppen måste man träna på gränsen till sin förmåga. Jag utsatte min kropp för mer än den tålde. Nu har jag prövat på den saken, så jag vet vad man inte ska göra.

När man vill nå världstoppen måste man träna på gränsen till sin förmåga.

Sedan förra våren har Finlands backhoppningslandslag letts av österrikaren Andreas Mitter och tidigare finländska landslagsmannen Lauri Hakola. För idrottarna har det bland annat inneburit att träningsupplägget blivit klarare. Något som Määttä uppskattar.

– Jag får ett nytt program varje månad. Vi planerar vilka egenskaper som behöver utvecklas. Jag vet alltid en månad i stöten hur mitt träningsprogram ser ut. Vi har en klar fördelning mellan fysträning,
backträning och vila och all träning tangerar backhoppning på något sätt.

Sommaren, hösten och början av vintern gick enligt Määttä väldigt bra, men kring årsskiftet drabbades han av en envis feber, som det tagit tid att återhämta sig från.

– Just nu går det på alla sätt mot det bättre, om man vågar säga så. Det känns igen roligt att hoppa när jag har återfått gnistan och känslan för hoppandet. Nu gäller det bara att förstärka den känslan och höja självförtroendet inför Lahtis.

I bästa fall slår han till redan i vinter.

Landslagstränaren Lauri Hakola är inne på samma linje.

– Jarkko är just nu bara små tekniska detaljer ifrån det stora genombrottet. I bästa fall slår han till redan i vinter.

VM i Lahtis pågår mellan den 22.2 och 5.3. Den första backhoppningsfinalen går på lördag.

Jarkko Määttä medverkar också i Sportmagasinet ti 21.2 kl. 21 i Yle Fem och på Yle Arenan.