Hoppa till huvudinnehåll

Den långa vägen ur ett drogmissbruk

man tänder en cannabiscigarett.
man tänder en cannabiscigarett. Bild: EPA PHOTO BELGA/ETIENNE ANSOTTE/bb tändare

Jani växte upp i Stockholm och drogs in i ett liv med alkohol och droger redan som riktigt ung. Missbruket medförde att han förlorade jobb och vänner samt kontakten med sina föräldrar och sitt barn. Efter tio år som narkoman fattade Jani beslutet att säga nej till drogerna och söka hjälp.

Jani växte upp i Stockholm. Ett liv av beroende började redan i mycket tidig ålder. Han drack alkohol som ung, bara 12-13 år gammal. Idag är Jani 41 år.

Varför testade du som så ung?

- Jag haft lätt att bli beroende. Nya saker har alltid intresserat mig och potpurri av alkohol, piller, cannabis funkade för mig också. Jag började med alkohol, cannabis, amfetamin och heroin. Till slut använde jag allting.

Hur kom du första gången i kontakt med droger?

- En arbetskamrat bjöd mig, Vi skulle ut en kväll och under förfesten var det någon som tog fram en joint. Alla droger jag provat på har varit behagliga för mig. Till en början.

Janis kusin hade dött precis före han började med droger. Hens död var en stor förlust för honom. Genom drogerna hittade Jani något som fyllde tomheten och saknaden efter kusinen.

- I början för att ha kul, men senare insåg jag att jag inte kan sluta. Jag blev fast, och har alltid haft lätt att bli beroende av olika saker.

Gamla stan i Stockholm i juli 2015
Stockholm är en vacker stad för de flesta. Gamla stan i Stockholm i juli 2015 Bild: imago/imagebroker/ All Over Press Stockholm,Gamla stan,Sverige,bostäder

Från att Jani testade droger för första gången tog det nästan fem år tills han inte längre kunde jobba. Han försökte leva ett så kallat normalt liv. men signalen var klar: om du inte kan komma hit nykter är det bättre att du inte kommer alls.

Hur reagerade familjen?

- Det var värst för mamma. När hon märkte att jag börjat använda droger blev hon galen. Hon försökte göra allt hon kunde för att få mig att sluta, men det var inget hon kunde göra. Jag var vuxen, hade fyllt 18 år, så hon kunde inte tvinga mig till något.

Kontakten med pappa var rätt länge normal. Pappa ville träffa mig och försökte hålla en normal kontakt trots mitt missbruk. Vi sågs när jag hade nyktra perioder, men till slut använde jag så mycket att jag aldrig var nykter. Då bröt också pappa kontakten med mig.

När jag satt för andra gången i fängelset insåg jag att jag hade förlorat hem, familj, flickvän och jobb.

Vad var det tyngsta när du tog droger?

- Inget var tungt, jag kände mig fri. Kändes som om jag gjorde något bra för mig själv. Men när jag väl var fast i drogerna blev det tungt.

Jani saknade pengar, men måste få sina droger. Det ledde till att han började begå brott; rån, bilstölder och misshandel.

När insåg du att det var dags att få hjälp?

- När jag satt för andra gången i fängelset insåg jag att jag hade förlorat allt. Jag hade förlorat hem, familj, flickvän och jobbet. Ingen ville komma och hälsa på mig. Allt jag ägde fanns i två plastkassar.

Jani vägrade acceptera att det var drogerna som var orsaken till att han förlorat allt. Han trodde att det berodde på omgivningen och de bekanta han umgicks med.

Man sitter ensam och bortvänd på bänk i skogen.
Man sitter ensam och bortvänd på bänk i skogen. Bild: Yle tadetpåallvar

I mer än tio år sökte Jani en lösning för att få sitt liv i ordning. Vändpunkten kom 2002 när han hamnade på avgiftning för första gången.

- Jag var inte frivilligt där, Det var min fru som sade att jag inte får se min 2-åring om jag inte skärper mig. Hon fortsatte att tjata så jag gick äntligen till en NA-träff för anonyma narkomaner.

Där fick han hjälp och stöd av människor som har genomgått samma resa i livet.

- Den stunden jag insåg, att det är jag som haft fel och betett mig illa mot min familj, var svår.

Jag funderar alltid på hur och om jag ska berätta om mitt förflutna. Jag berättar nog för alla som vill veta.

I dag har Jani varit drogfri i fem år.

- Ingen ser på mig att jag är en före detta narkoman. Jag har ett bra och normalt liv, följer sonen till dagis, går på jobb, motionerar och tillbringar mycket tid med familjen.

Janis närmaste nya vänner kommer nu från NA-grupperna.

Är det svårt att berätta om missbruk för nya bekanta och vänner?

- Jag funderar alltid på hur och om jag ska berätta om mitt förflutna. Jag funderar ofta på när det är rätt tillfälle att berätta. Många berättar ju om hur de kanske firat och druckit alkohol.

Rätt läge har visat sig vara i samband med till exempel firmafester när alla andra dricker. Då förklarar Jani varför han inte dricker.

- Jag berättar nog för alla som vill veta. Jag skäms inte för min bakgrund, men dethär är inget jag tar upp i alla sammanhang.

Hur väl tar finska samhället hand om missbrukare?

- För att ta sig ur ett drogmissbruk ska du själv vilja förändras och ta dig ur missbruket. Men visst det finns hjälp att få i Finland, upplever Jani.

 • Uber får inte förnyat tillstånd i London

  "Alla företag i London bör följa samma spelregler."

  Det omstridda amerikanska taxiföretaget Uber får inte förnyat tillstånd att operera i London. Över 40 000 förare drabbas av beslutet.

 • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

  120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

  Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

 • Nextjet äger inga plan som kan säljas

  Bolaget har bara leasade plan.

  Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Familj

 • Hajbos sommarlovs-tips till dig som gillar spel.

  Roliga mobil-spel som funkar var än du är i sommar.

  Letar du efter enkla mobilspel som passar bra att ha i mobilen när man chillar på stranden, ligger i hängmattan, sitter i baksätet på bilsemesterresan eller bara flyr undan regnet...

 • Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?