Hoppa till huvudinnehåll

Emelie Schepps deckare om Jana Berzelius sålde rekord på eget förlag

Emelie Schepp.
Emelie Schepps debutbok om åklagaren Jana Berzelius har översatts till finska. Emelie Schepp. Bild: Catariina Salo. Emelie Schepp

En bakgrund inom reklambranschen kan komma överraskande väl till pass när en börjar skriva deckare. Det märkte svenska Emelie Schepp när hon fick ett refuseringsbrev från ett förlag och bestämde sej för att ge ut sin debut på eget förlag.

Den bästa marknadsföringen är när en läsare rekommenderar en bok till en annan läsare, och exakt det hände när Schepps deckare Märkta för livet kom ut.

- Jag lyckades sälja rekordmycket böcker på eget förlag och det rekordet står sej även idag och när de etablerade förlagen fick nys om det här började min telefon gå varm, säger Schepp.

Att vara egenutgivare innebär att en måste bära många olika roller. Manus ska skriva, böcker ska layoutas, designas och pakteras - och sen ska allt ännu marknadsföras på fältet.

- Jag kunde inget om bokbranschen när jag började. Det sägs att kunskap är makt, men för mej var det tvärtom en vinnande faktor att inte kunna något - jag såg inga hinder, bara möjligheter, säger Schepp.

När ett stort förlag sedan hörde av sej till Schepp valde hon att ta chansen, för att få mer tid till att skriva och kunna sträva högre som författare.

Tematik tagen ur samhällsdebatten

I sin första roman berör Schepp väldigt mörka teman som handlar om människosmuggling kidnappning av flyktingbarn. Huvudpersonen i böckerna, Jana Berzelius, är en udda karaktär men ett mörkt förflutet som vävs in i brotten som behandlas.

- Det var inte förrän jag läste en artikel som handlade om barnsoldater som insåg exakt hur mörk bokens huvudpersons förflutna skulle bli.

När Schepp planerar sina böcker och de vad de ska handla om, plockas alltid brotten från det verkliga livet. Sedan adderar hon på med huvudpersonens historia. Schepp märkte att när hennes debut kom ut var debatten om barnsoldater väldigt stor.

- Sorgligt nog har min historia på sätt och vis blivit sann. Verkligheten är alltid värre än det som skrivs.

Emelie Schepp.
Emelie Schepp har en bakgrund inom reklambranschen. Emelie Schepp. Bild: Catariina Salo. Emelie Schepp

Att ha någon annan i sitt huvud

Efter sin debutroman om åklagaren Jana Berzelius har Emelie Schepp gett ut tre till böcker i samma serie på den svenska marknaden. Ytterligare tre böcker ska ges ut, så huvudpersonen lever verkligen sitt eget liv i Schepps huvud.

- Jana tröttar aldrig ut mej för hon är en dubbelkaraktär. Å ena sidan är hon en fantastiskt duktig åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler i samhället. Å andra sidan drar hon sej inte för att bryta lagar och regler för att hålla sin egen mörka bakgrund hemlig.

Huvudkaraktären Jana Berzelius lever sitt eget liv i Schepps huvud.

- Hon överraskar mej ofta när jag sitter och skriver. Jag har ju en plan för henne men den håller inte alltid när jag sitter framför datorn, säger Schepp.

Det är kombinationen av våldsam och väldigt ömtålig hos huvudpersonen i Schepps böcker som så många läsare fastnat för och gillar, tror författaren själv.

- Genom hela seriens gång bär hon på frågan “vem är jag”, en fråga som vi alla säkert har ställt oss någon gång. Det är en fråga jag kommer att besvara i sista boken.

Vem är Emelie Schepp?

Svensk deckarförfattare med rekord i sålda böcker på eget förlag
Har gett ut tre böcker; Märkta för livet, Vita spår och Prio ett
Vann priset Årets deckarförfattare i Sverige 2016
Hennes debut har getts ut på finska under titeln Ikuisesti merkitty
Bokserien om åklagaren Jana Berzelius utspelar sej i Norrköping i Sverige

 • Arkivbild på turkiska demonstranter som protesterar mot censur under en demonstration i Istanbul i april 2015

  Turkiet blockerar Wikipedia

  Oklart varför just Wikipedia censureras den här gången.

  Turkiet har blockerat tillgången till det digitala uppslagsverket Wikipedia. Det är oklart varför just Wikipedia blockeras den här gången.

 • Ett mögelskadat fönster.

  Professor: Dålig inomhusluft ingen modefluga eller fråga om hysteri

  Problemen tas fortfarande inte tillräckligt på allvar.

  Nyheterna om dålig inomhusluft i den ena offentliga byggnaden efter den andra duggar tätt. Problemen tas fortfarande inte tillräckligt på allvar, anser Tuula Putus, professor i företagshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet.

 • Maria Nylund med studentmössa.

  Valborg i Åbo hyllar våren, vännerna och livet

  Brahe Djäknar firar 80 år.

  Plötsligt är det här. Ljuset! De vackra vita kvällarna är tillbaka och snart också den sköna majsolen. Och trots det kyliga vädret så finns det ett säkert vårtecken som infaller vid samma tidpunkt oberoende av temperatur – nämligen valborgssändningen från Vårdberget i Åbo!

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje