Hoppa till huvudinnehåll

Hundratusen människor lider av svält i Sydsudan

Ett undernärt barn och mamman i Sydsudan.
Över 250 000 barn i Sydsudan lider av undernäring. Ett undernärt barn och mamman i Sydsudan. Bild: AFP / Lehtikuva Sydsudan,svält,Afrika,hungersnöd

Tre FN-organisationer slår larm om svält i det östafrikanska landet Sydsudan. Mer än 100 000 människor i två av landets provinser lider av hungersnöd. Det finns risk för att hungersnöden sprider sig och att en miljon sydsudaneser drabbas.

– Våra värsta farhågor har besannats, säger Serge Tissot, som är chef för FAO - FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation i Sydsudan.

Inbördeskriget i Sydsudan har lett till livsmedelsbristen i det annars bördiga afrikanska landet.

– Det är människan som har orsakat den här svälten, säger Joyce Luma, på WFP.

Barnen lider av undernäring

FN:s barnorganisation Unicef uppger att många barn kommer att dö om inte mathjälp når fram omedelbart. Över 250 000 av barnen i Sydsudan lider av undernäring.

Sydsudans kornbod är provinsen Centralekvatorn där strider, etnisk förföljelse och dödande bröt ut sommaren 2016. Som ett resultat av konflikten har över en halv miljon människor drivits på flykt vilket har lett till att jordbruket inte kan drivas.

Anonyma FN-källor uppger till nyhetsbyrån AP att de sydsudanska myndigheterna också har stoppat eller försvårat leveranser med livsmedelstransporter till delar av landet.

År 1998 dog 70 000 människor i Sydsudan av svält då landet kämpade för självständighet från Sudan.

Inflation på 800 procent

Vid sidan av striderna är Sydsudans ekonomiska problem också en orsak till svälten. Under senaste året har landets valuta minskat i värde med 800 procent. Därför har många familjer inte längre råd att köpa mat.

Tiotusentals människor har dödats sedan inbördeskriget bröt ut i december 2013. FN varnar för att det råder risk för folkmord i Sydsudan.

FN-källor gör bedömningen att Sydsudan skulle kunna vara självförsörjande och ha överflöd på livsmedel om det rådde fred i landet.

Sydsudan utropade sig självständigt från Sudan år 2011. Sydsudan är i huvudsak kristet medan Sudan är muslimskt. Sydsudan har bördiga jordbruksmarker och oljetillgångar, men är ett av världens fattigaste länder.

Läs också