Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad karusellskidning på ny konstsnöbana i Ingå

Flickorna i klassen 12 år startar.
Starten i klassen flickor 12 år. Flickorna i klassen 12 år startar. Bild: Essi Lillandt Skidning som transportmedel eller rekreation,skidåkning,ik trissan

Ingå IF ordnade i lördags (18.2) karusellskidning för barn i regionen och höll samtidigt invigning för konstsnöspåret. 30 barn i åldrarna 3-16 år deltog i tävlingarna som gick med traditionell skidstil.

Tävlingarna gick till så att skidåkarna startade med gemensam start klassvis, så att barn i samma ålder startade samtidigt. De gemensamma starterna gjorde tävlingarna spännande med jämna kamper framförallt i 12-årsklasserna.

Skidtävling i Ingå
Tättrion i klassen flickor 12 år vid varvningen efter 1,5 kilometer. Skidtävling i Ingå Bild: Essi Lillandt Skidning som transportmedel eller rekreation,skidåkning,ik trissan

I pojkar 12 år skilde endast 4 sekunder mellan ettan Simon Nylund från Ingå IF och tvåan Ted Enberg från IK Trissan. Johan Ekbom, Österby Sportklubb och Oskar Lindholm erbjöd också de fullgott motstånd.

Prisutdelning under karusellskidtävlingen i Ingå
Prisutdelning i klassen pojkar 12 år. Prisutdelning under karusellskidtävlingen i Ingå Bild: Essi Lillandt Skidning som transportmedel eller rekreation,skidåkning,ik trissan

I klassen flickor 12 år så skilde det igen bara 9 sekunder mellan ettan och tvåan Elvira Kokkola IIF och Rebecca Malmberg ÖSK. Ingå IF:arna Phoebe Kuusijärvi och Carolina Bäckman kom inte långt efter de heller. Här hittas alla resultat.

Nu har Ingå en konstsnöbana

I samband med tävlingarna så ordnades också en officiell invigning av konstsnöbanan. Peter Asén från sparbanksstiftelsen klippte av bandet assisterad av verksamhetsledaren för Ingå IFs skidsektion André Nylund. André Nylund tackade Ingå sparbanksstiftelse och Ingå kommun som hjälpt till med finansieringen av projektet och alla som deltagit på olika sätt med att hjälpa till med talkoarbete för att åstadkomma konstsnön.

Karusellskidningstävlingen invigs.
Konstsnöbanan i Ingå invigs. Karusellskidningstävlingen invigs. Bild: Essi Lillandt Skidning som transportmedel eller rekreation,skidåkning,ik trissan

Han berättade att projektet startade för ett par vintrar sedan när det var vintrar med väldigt dåliga förutsättningar för skidåkning. Nu har projektet äntligen nått fram till den punkten att man har fått till stånd en konstsnöbana på ca 850 m, och utan den så hade inte heller de här tävlingarna kunnat ordnas.

Peter Asén lyfte fram vikten att människor själva tar initiativ och gör saker istället för att vänta på att någon annan skall sköta det. Han konstaterade att det gör man minsann i Ingå där många stora projekt skötts på privat initiativ.

Ingå IFs André Nylund och Peter Asén inviger tävlingen
Bandet klipps, konstsnöbanan är öppnad. Ingå IFs André Nylund och Peter Asén inviger tävlingen Bild: Essi Lillandt Skidning som transportmedel eller rekreation,skidåkning,ik trissan

Ingå IFs skidsektion har juniorverksamhet med ett 20-tal juniorer i åldrarna 6-13 år. Man har träningar på tisdagkvällar i Ingå och på lördagar träningar tillsammans med IK Trissan. Ingå IF har också ett bra samarbete med ÖSK, en grupp med juniorer från båda föreningarna åker till Vuokatti på läger tre gånger per år.

Karusellskidningstävling i Ingå
Ett 20-tal juniorer är aktiva inom IIF skidsektion. Karusellskidningstävling i Ingå Bild: Essi Lillandt Skidning som transportmedel eller rekreation,skidåkning,ik trissan

Konstsnön i Ingå görs i en hög i sandgrop intill motionsbanan. Vattnet tas ur en vattenfylld grop som funnits där tidigare, men som har förstorats och fördjupats en del. De som arbetar med att göra snön har tillgång till en barack där de kan gå in i värmen i bland medan de övervakar snökanonen, snön görs ju i allmänhet när det är som kallast på vintern.

Till nästa vinter är det meningen att förstora och förbättra vattengropen så att Ingåborna skall kunna få ett längre konstsnöspår än den här vintern.

Följande karusellskidning arrangeras av ÖSK som ordnar en tävling i skicross onsdag 19.2 kl 18 i Västerby. IK Trissan ordnar sedan ännu en karusellskidning senare under vintern.

Text: André Nylund/Ingå IF, foto: Essi Lillandt

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.
Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs mera:

Fyll i formuläret för att delta

Registerbeskrivning

Läs också

Mitt Yle

Nyligen publicerat - Mitt Yle

 • Två FM-medaljer till RasBudo

  Ett guld till Raseborgsföreningen också i Helmi cup.

  Raseborgsföreningen RasBudo vann två medaljer under första tävlingsdagen i FM och Helmi cup i taekwon-do. Tävlingarna ordnas i Tammerfors.

 • BK-46 akademi slog Ekenäs IF i handbollstvåan

  Jämn match slutade i BK-seger med fyra mål.

  På fredagskvällen möttes Ekenäs IF och BK-46 akademi från Karis i handboll div 2. Matchen började i jämna tecken men BK-lyckades dra upp en ledning på fem mål.

 • Seishinkais juniorer fick besök från Aikidoförbundet

  Aikido lämpas sig bra för juniorer.

  I över 20 år har Seishinkai r.f. ordnat juniorträningar i aikido i Ekenäs. Just denna budogren lämpar sig väl för barn, då man strävar efter att inte skada sin motståndare, fast man försvarar sig.

 • Väst-Nylands ryttare ordnade regionala lagmästerskap

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region hölls 8.9.

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region ordnades lördagen 8.9. 12 lag deltog i tävlingen med allt som allt 36 ekipage. Hangö Udds ryttare och Väst-Nylands ryttare deltog.

 • Medaljer, nya bälten samt nybörjarkurs

  Hilti Raasepori framgångsrikt i årets NO GI i Helsingfors.

  Hilti Raasepori var framgångsrikt i årets NO GI (låsbrottning) Finnish Open-tävling i Helsingfors den 25-26.8.

 • Tight schema för EIF:s damlag

  EIF:s match mot Team Vnpa slutade 8-0.

  I söndags (17.6) åkte EIF:s fotbollsdamer till Vanda för att möta Team Vanpa. Motståndarlaget ligger under nedflyttningsstrecket och har haft en tung säsong hittills, och EIF gjorde inte läget lättare för dem när man vann med hela 8-0.

 • EIF-damerna förlorade mot JäPS i fotbollstrean

  Första hemmaförlusten för EIF den här säsongen.

  I onsdags (6.6) spelade EIF:s fotbollsdamer sin åttonde match för denna säsong, då JäPS besökte Centrumplan. Tyvärr slutade matchen i första förlusten på hemmaplan sedan de grönvita damerna körde igång i div. 4 våren 2017.