Hoppa till huvudinnehåll

MLS-drömmen lever än för Johan Brunell: "Magkänsla är rätt bra"

Johan Brunell har fått sin fotbollsfostran i FF Jaro.
Johan Brunell har fått sin fotbollsfostran i FF Jaro. Johan Brunell har fått sin fotbollsfostran i FF Jaro. Bild: Yle / Tomi Hänninen Johan Brunell

MLS-drömmen lever fortfarande för 25-årige Johan Brunell. På söndagen spelade mittbacken 90 minuter i en träningsmatch för Toronto FC, men ännu vet han ingenting om ett eventuellt kontrakt.

Ifjol slutade Toronto på andra plats i den nordamerikanska proffsligan Major League Soccer efter en förlust på straffar i finalen mot Seattle.

Toronto befinner sig för tillfället på sitt andra försäsongsläger. Det första genomfördes under Kaliforniens gassande sol och för tillfället håller MLS-laget till på östkusten i Florida.

Med laget reser också hela tiden den 25-årige Jakobstadssonen Johan Brunell, som via ett imponerande testläger i Mexiko fick en inbjudan att provspela med MLS-klubben.

Och spelat har han också alldeles nyligen gjort. När Yle Sporten kom i kontakt med Brunell på måndagsmorgonen har laget nyss spelat två matcher mot Orlando för att ge hela truppen maximal speltid.

Seger och 90 minuter

Brunell spelade i den andra matchen, en match som Toronto vann med 4-0.


– Vi spelade med tre mittbackar och jag fick prova på alla positionerna. Det var nog inte min bästa, men inte heller min sämsta match någonsin. Som helhet är jag nöjd, jag är inte helt van med spelsystemet ännu, berättar Brunell.

Brunell har snart spenderat en månad i Torontos organisation och är imponerad av omgivningen.

– Det är otroligt hög nivå på spelarna, vid varje träning och varje match märker man hur hög nivån är på allt vi gör. Det har varit otroligt lätt att komma in i gänget i Toronto, alla har varit trevliga och respektfulla, oberoende hur stor stjärna man är. Jag trivs väldigt bra här.

"Flygbiljett hem den 1 mars"

Någon vetskap om ett eventuellt kontrakt har Brunell inte ännu. Det enda han vet är att han kommer att följa med laget ännu en dryg vecka.

– Jag har varit med en månad nu och fullföljer försäsongen. Jag har flygbiljett hem till den 1 mars från Toronto, men vi stannar ännu en vecka i Florida. Vi skall ännu möta Minnesota och Chicago, berättar Brunell.

Just de två matcherna kan komma att bli tungan på vågen för den forne Jaromittbacken.

Huruvida Brunell gör Alexander Ring, Jukka Raitala och Rasmus Schüller sällskap i den nordamerikanska proffsligan eller inte torde klarna småningom, senast efter den sista matchen mot Chicago.

– Jag har faktiskt lite svårt att bedöma vilka mina chanser att få kontrakt är. Matcherna och träningarna har varit lyckade, så magkänslan är bra. Men de sista två matcherna kanske ändå blir avgörande så vi får se.

Sträckning i ljumsken

Brunells testperiod har inte heller gått helt smidigt. I början av perioden åkte han på en sträckning i ljumsken och gjorde rehabiliterande träning i två veckor. Också den biten har klubben skött klanderfritt.

– Jag fick genomgå flera olika behandlingar och göra fysiska övningar dagligen. Sen är det intressant att vi även har så mycket annat än fotboll på programmet. Fokus ligger bland annat på kognitiv utveckling, mental träning, olika tester, meditation och så vidare. Det är otroligt intressanta saker man får ta del av.

Brunells kontrakt med fostrarföreningen FF Jaro har gått ut, och han är fri att flytta på sig utan övergångssummor. För tre år sedan var Brunell också nära en övergång till de lägre serierna i Tyskland.

Han har också under en kort period spelat i TPS juniororganisation.

Oberoende om det blir kontrakt för Johan Brunell med Toronto FC eller inte, inleder man grundserien den 4 mars med match mot Real Salt Lake i Utah.


På bilden från Johan Brunells officiella Facebook-sida hänger mittbacken med Torontos kanske största stjärna, EM-silvermedaljören från Italien, Sebastian Giovinco.

EDIT 09.29: Lagt till Jukka Raitalas namn bland finländare i MLS.