Hoppa till huvudinnehåll

Pengar inget problem för Tesla

Köpare köar för att reservera en Tesla Model 3
Arkivbild. Köpare köar för att reservera en Tesla Model 3. Köpare köar för att reservera en Tesla Model 3 Bild: EPA/EUGENE GARCIA elbilar,Tesla Motors,Tesla Model 3

Resten av Finland har nu - i stort sett - slutit upp bakom Vasa i försöken att få Teslas europeiska Gigafactory till Österbotten.

Företaget Tesla är nu inne i en kraftig expansionsfas - målet är att höja årsproduktionen av bilar från knappa 100 000 till 500 000 bilar per år.

Teslas bilar tillverkas i dag i Kalifornien men småningom ska det börja rulla ut bilar också från Gigafactory 1 i Nevada. I första hand är det ändå en fabrik för batteri- och annan komponenttillverkning.
Samma upplägg är det ju tänkt för den Gigafactory som man förväntar sig att tesla ska bygga i Europa och som Vasa nu tävlar om.

Tesla kommer att presentera sitt resultat för 2016 på onsdag. Bolaget har hittills aldrig gjort vinst ett helt år, men har inte haft några större problem med finanserna trots det.

- De har ju överraskat positivt genom att komma med bättre resultat än väntat både för andra och tredje kvartalet 2016, både vad gäller produktion och ekonomi, säger Peter Fellman, USA-korrespondent för Dagens Industri.

Peter Fellman
Peter Fellman. Peter Fellman Bild: Yle Peter Fellman

Tesla populärt bland placerare

Samtidigt är ändå Teslas expansionsplaner så ambitiösa att siffrorna nog kommer att landa på förlust framöver.

- Ska de växa på det sättet de vill så kommer det att kosta pengar - men pengar kostar ju inget i dag så nu är det inget problem, säger Fellman.

Tesla är populärt bland placerarna och har inte haft några problem att få riskkapital.

- Risken är ju att det blir en lågkonjunktur, då fryser riskkapitalet inne, säger Peter Fellman som tillägger att några sådana tecken inte finns nu.

Skattelättnader i Nevada

Det står ändå klart att fabriken i Europa inte kommer att byggas med Teslas pengar.

I Gigafactory 1 i Nevada, USA är Panasonic den största parten. Den japanska elektronikjätten tillverkar batterierna och ett liknande upplägg är att vänta för den europeiska fabriken.

Av samhället kommer det också att krävas stora insatser. Gigafactory 1 i Nevada får stöd av delstaten i form av skattelättnader och subventioner som uppgår till över en miljard euro sammanlagt på tjugo år.

I Nevada - precis som i Österbotten - är man ändå övertygad om att de positiva effekterna är större än så.

- Vasa har lika stora chanser som de andra orterna som tävlar om Gigafactory. Jag tycker Vasa gör helt rätt, säger Peter Fellman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten