Hoppa till huvudinnehåll

Spyr hat på Facebook – Seppo Huhta har inte hela fullmäktigegruppens förtroende

Seppo huhta (Sannf), Esbo fullmäktige
Seppo Huhtas skriverier på Facebook får kritik inom fullmäktigegruppen i Esbo. Seppo huhta (Sannf), Esbo fullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan Seppo Huhta

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Esbo ser inte med blida ögon på ordförande Seppo Huhtas Facebookinlägg. Simon Elo säger öppet att Huhta inte har hans förtroende som gruppordförande.

I sina inlägg på Facebook går Huhta ofta åt muslimer och De gröna. I maj i fjol gick han på Facebook åt De grönas evenemang "mångkulturell boboll". Han förundrade sig över hur en så finländsk sport som boboll kan göras mångkulturell eller "muhammedansk", som Huhta kallade det. Inlägget avslutas med "nästa gång får vi säkert en inbjudan från er om blåvit stening".

I augusti väckte Huhtas Facebookinlägg också mycket uppmärksamhet. Han skrev då bland annat att De grönas ungdomsförbund är värre än Hitlerjugend. Han gjorde också påhopp på ungdomsförbundets medlemmar och beskrev dem som eviga tonåringar som nu i ett flickgäng vill hämnas på de pojkar som inte märkte dem under skoltiden.

Miljoner desertörer tar sig till Finland och parasiterar på vårt välfärdssamhälle.― Seppo Huhta (Sannf) på Facebook

I oktober skrev han i ett inlägg om flyktingar att miljoner desertörer tar sig till Finland och parasiterar på vårt välfärdssamhälle och att Finlands ekonomi därför kollapsar om fem år.

Och i samband med behandlingen av medborgarinitiativet om att fälla den könsneutrala äktenskapslagen förra veckan skrev Huhta hätska inlägg på riksdagsledamot Ozan Yanars (Gröna) Facebooksida. Yanar kritiserade Sannfinländarna för att partiet försökte fälla den könsneutrala äktenskapslagen i riksdagen och Huhta kommenterade hans inlägg med "Turk, fixa först saken i Turkiet och kom sedan hit och ropa." (fritt översatt från "Hoitelehan turkkilainen asia kuntoon ensin Turkissa ja tule sitte tänne huuteleen".)

Den överenskommelse som Huhta, i likhet med övriga gruppordförande i Esbofullmäktige, undertecknade i augusti i fjol har inte heller stoppat hans skriverier. I avtalet förbinder sig gruppordförandena att försvara mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och rättsstatens principer samt att respektera de andra politiska grupperna och att agera med värdighet inom politiken i Esbo.

Huhta åtnjuter inte Elos förtroende

Fullmäktigeledamot Simon Elo (Sannf) säger rakt ut att Huhta inte åtnjuter hans förtroende som gruppordförande.

- Saklig kritik kan framföras mot De gröna eller mot andra partier men det är inte lämpligt att göra personliga påhopp. Med tanke på hans position som gruppordförande konstaterar jag bara att hans position senast efter valet ska diskuteras, säger Elo, som också sitter i riksdagen.

Saklig kritik kan framföras mot De gröna eller mot andra partier men det är inte lämpligt att göra personliga påhopp.― Simon Elo (Sannf)

Huhta har undertecknat en överenskommelse om att respektera andra grupper. Är hans agerande i strid med den?

- Sannfinländarna håller sina överenskommelser och när hans ställning som gruppordförande utvärderas görs det också utgående från att han har undertecknat den här överenskommelsen.

Simon Elo.
Simon Elo säger att Huhta inte har hans förtroende som gruppordförande. Simon Elo. Bild: Sirpa Pöllänen, Studio Omena Simon Elo

"Huhta är inte rasist"

Fullmäktigeledamot Simo Grönroos (Sannf) anser att Huhta kunde vara sakligare i sina inlägg.

- Det vore önskvärt att han skrev sakligare och att han funderade över vilka ord han använder. Man kan vara hård i sak men ändå formulera sig mjukt.

Det vore önskvärt att han skrev sakligare och att han funderade över vilka ord han använder.― Simo Grönroos (Sannf)

Veera Ruoho (Sannf) har inte så noga följt med diskussionen kring Huhtas kommentarer åt Ozan Yanar och i frågasätter om ett övertramp har skett.

- Huhta är inte rasist. Men dåligt beteende är förstås inte önskvärt

Åtnjuter Huhta ditt förtroende?

- Huhta är en bra förhandlare och har erfarenhet. Han driver traditionella sannfinländska värderingar och stöder inte extrema åsikter. Jag tänker inte skälla på de egna. Det gör ändå andra partier med säkerhet. Om brott har begåtts är det rättens uppgift att bestraffa och inte min, säger Ruoho.

Huhta: Mina inlägg på Facebook är privata

Resten av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp, det vill säga Arja Juvonen, Teemu Lahtinen, Timo Soini, Jukka Kilpi och Petri Pulkkanen, har inte kunnat nås per telefon utan har fått frågor om Huhtas skriverier och ställning i gruppen per e-post. Ingen av dem har svarat på frågorna.

Seppo Huhta vill ogärna låta sig intervjuas om sina Facebookinlägg. Han säger att de är privata och inte har något att göra med hans position som gruppordförande för Sannfinländarna i Esbofullmäktige.

I ett Facebookinlägg skriver han "Facebook är bara en hobby för oss alla. Jag har aldrig träffat någon som skulle ha det som jobb. När jag till exempel skriver något här är det mina privata tankar om jag inte klart understryker att det är fråga om något annat, vilket det väldigt sällan, om någonsin, är."

Huhta säger också att Sannfinländarna har ett gott samarbete med De gröna och att Simon Elo får tycka vad han vill angående förtroendet för Huhta som gruppordförande.

Huhta har meddelat att han ställer upp i kommunalvalet i april. Innan han gav sig in i politiken läste han nyheter i MTV.

Läs också