Hoppa till huvudinnehåll

Tre Axxellanställda i Pargas åtalas för arbetarskyddsbrott

Axxell i Pargas.
Axxell i Pargas. Bild: Yle/Linus Hoffman Axxell,axxell i pargas

Tre anställda vid Axxell i Pargas åtalas för arbetarskyddsbrott. Fallet gäller en studerande som våren 2015 skadades i en arbetsolycka, där en handdriven truck välte mot eller över studeranden.

Enligt åtalet hade man vid Axxells enhet i Pargas använt trucken också utomhus, under uppsikt av lärare, trots att den var avsedd endast för inomhusbruk.

Vid olyckan skulle studeranden lyfta en tunna från ett lastbilsflak, men då trucken kördes över tröskeln till verkstaden hade den vält mot studeranden och skadat hans knä.

De tre anställda har enligt åtalet "försummat att se till att eleverna ges tillräcklig information om olägenheterna och riskerna på arbetsplatsen, att se till att eleverna med beaktande av sitt yrkeskunnande och sin arbetserfarenhet får tillräcklig introduktion i arbetet, säkra arbetssätt samt de arbetsredskap som används i arbetet och deras korrekta användning, ges undervisning och handledning i syfte att förhindra olägenheter och risker i arbetet samt vid behov ges kompletterande undervisning och handledning".

Egentliga Finlands tingsrätt behandlade fallet i torsdags. Alla tre åtalade nekade till att de gjort sig skyldiga till brott. Åklagaren yrkar på bötesstraff. Domen meddelas i mitten av mars.

Studeranden som råkade ut för olyckan lider fortfarande av skadorna han fick i knäet, men han är utexaminerad och kan arbeta inom det yrke han utbildades till.

Läs också