Hoppa till huvudinnehåll

Den finlandssvenska ståuppkomiken mår bra - "En konstform som är lätt att ta till sig"

Anders Helenius.
Anders Helenius säger att ståuppkomiken mår bra. Anders Helenius. Bild: Yle/Christoffer Kaski anders helenius

Den finlandssvenska ståuppkomiken mår relativt bra. Åtminstone enligt den finlandssvenska komikern Anders Helenius.

Han säger att det enda som för tillfället saknas är en nationalscen.

- Ett klart hem för den finlandssvenska ståuppkomiken där man kan komma och prova på, träna och lära sig, saknas.

- När jag började i början av 2000-talet så fanns det en klubb i Helsingfors där det ungefär sex gånger per år ordnades ståuppkomikhelger som man fick uppträda på med 2-3 föreställningar per kväll. Något sådant finns inte längre, konstaterar Helenius

Den finlandssvenska amatörkomikern David Fagerudd berättar att han också upplever att det inte finns så många svenska klubbar i Finland där finlandssvenska komiker får börja göra ståuppkomik.

Svårt att livnära sig på finlandssvensk ståuppkomik

Publiken är enligt Helenius väldigt diversifierad.

- Den finlandssvenska publiken består av människor i alla åldrar, kön och med olika sociala bakgrunder. Det är nog väldigt blandat, säger Helenius.

Han säger att amatörkomiken är någorlunda utbredd och att det finns lite små uppstickarkvällar här och där.

- I Åbo har Fagerudd en klubb på Skärgårdsbaren och i Österbotten har till exempel Alfred Backa gjort enmansshower som påminner om ståuppkomik.

Helenius säger att det ändå är svårt att kunna livnära sig på ståuppkomik på finlandssvenska.

- Om man pratar finska eller uppträder mycket i Sverige kan det gå. Annars är man nog tvungen att jobba väldigt hårt. Man kanske kunde kombinera det med att jobba med medier. Då kan det gå.

Lätt att ta till sig

I Finland är ståuppkomik relativt vanligt. Helenius säger att det finns många finska komiker som säljer väldigt mycket biljetter för tillfället, och nämner den finska komikern Sami Hedberg som exempel.

Helenius säger att ståuppkomik har under de 15-20 senaste åren etablerat sig som en underhållningsform som publiken haft lätt att ta till sig.

- Orsaken till att ståuppkomik först slog igenom var att det var någonting nytt och annorlunda.

Helenius säger att ståuppkomiken nuförtiden återspeglar verkligheten och på så vis ligger i tiden.

- Kommunikation ska vara snabb och rak och relativt kortfattade nuförtiden. Ståuppkomikern fokuserar på att locka till skratt ofta, vilket ger skrattäta shower. Det ligger i tiden att saker ska komma snabbt och effektivt.

Den största skillnaden mellan finska och finlandssvensk ståuppkomik är enligt Helenius att marknaden är mycket större på finskt håll.

- Det gör att det finns nationalscener och nybörjarklubbar. Men det finns helt enkelt inte publikunderlag i på svenska i Finland för att kunna göra samma sak.

Helenius säger att det krävs engagemang för att bilda en starkare finlandssvensk kultur. Han uppmanar människor att gå och se på ståuppkomik på svenska i Finland och betalar en liten summa pengar för det.

- Det är det bästa sättet att se till att det finns en finlandssvensk kultur inom ståuppkomiken.

David Fagerudd och Lasse Korpi.
David Fagerudd och Lasse Korpi ordnar evenemanget Skrattmåsen. David Fagerudd och Lasse Korpi. Bild: Yle/Christoffer Kaski lasse korpi

Ett tillfälle för amatörkomiker i Åbo

Fagerudd och amatörkollegan Lasse Korpi har försökt skapa ett tillfälle där amatörer får uppträda inför publik.

De ordnar evenemanget Skrattmåsen i Åbo. Inkommande onsdag (22.2) ordnas evenemanget på Skärgårdsbaren för tredje gången och nu ska komikerna underhålla på både svenska och engelska.

Både Fagerudd och Korpi kommer att stå på scenen på onsdagen. Utöver dem uppträder också ett flertal andra amatörkomiker.

- Bland andra Simon Karlsson, som varit med på de två tidigare kvällarna, och Malin Nyqvist kommer att uppträda, säger Korpi.

- Sedan kommer också Aretta Vähälä att uppträda. Hon är en finsk komiker som hållit på ganska länge men det här är en av hennes första shower på svenska. Det intressanta med Skrattmåsen är just att det görs på svenska, säger Fagerudd.

Fagerudd berättar att Skrattmåsen föddes eftersom många kanske inte vill börja med att göra ståuppkomik på finska.

- Skrattmåsen behövs också för att världen är så pass dyster för tillfället att vi behöver ett gott skratt ibland, säger Korpi.

- Du vill alltså ta hela världen på dina axlar, flikar Fagerudd in och skrattar.

Drömmen är en framtid inom branschen

Fagerudd var med och startade Laugh my Turku, en klubb för ståuppkomik i Åbo, eftersom han anser att det saknades.

- För ett år sedan började vi känna att det inte fanns någon scen för ståuppkomik i Åbo, på samma sätt som det finns i Helsingfors eller Tammerfors. Därför bestämde vi oss för att starta en scen här, säger han.

Fagerudd säger att ju fler shower de ordnar desto större är publiken och desto fler personer vill också prova på det själva.

Anders Helenius säger att också Internet har hjälpt många komiker att både hitta komik och bli kända. Både Korpi och Fagerudd nämner Internet som den största orsaken till att de valde att börja med ståuppkomik.

- Jag såg en massa videoklipp på Internet och det verkade så intressant att jag sökte mig till en workshop om ståuppkomik på Kulturkarnevalen. Där fick man prova på att skriva eget material och uppträda. På den vägen är det, säger Fagerudd.

"Någonting speciellt med att stå ensam på en scen med dina skämt"

Korpi, som hållit på med ståuppkomik i lite över ett år, säger att det känns roligt.

- Det är någonting speciellt med att stå ensam på en scen med dina skämt och ska försöka få folk att skratta. Det är en utmaning och när du väl lyckas uppstår en härlig känsla.

Han började göra ståuppkomik på finska men att han tycker att det är lättare att använda sitt eget modersmål, svenska.

Fagerudd har en bakgrund inom amatörteater. Men han säger att det inte riktigt passade honom.

- Jag brukade alltid hitta på egna repliker för att locka till skratt, och det kanske inte är så passande. Inom ståuppkomiken har man mera ansvar och kontroll över vad man får göra på scenen.

Att fortsätta med ståuppkomik är en dröm

Både Korpi och Fagerudd vill hålla på med ståuppkomik i framtiden.

- Om jag riktigt får måla en drömbild av min framtid så skulle jag kombinera ståuppkomik, skådespel och musicerande. Man vet ju aldrig vad som händer men det skulle vara roligt att hålla på med det här så länge som möjligt, säger Korpi.

- Jag studerar filosofi, så om jag skulle kunna livnära mig på ståuppkomik så skulle det vara toppen, säger Fagerudd och skrattar.

Korpi och Fagerudd hoppas att Skrattmåsen ska hjälpa amatörkomiker att vilja utvecklas och hoppas att så många som möjligt vill fortsätta med ståuppkomik i framtiden.

De säger att publiken kan förvänta sig något kreativt och roligt av Skrattmåsen på onsdag.

- Vi försöker skapa ett annorlunda evenemang eftersom ståuppkomik har ett rykte om sig att bara bestå av äldre män som snackar om skillnaden mellan män och kvinnor. Men vi försöker få lite olika perspektiv och skapa en spännande kväll, säger Fagerudd.

- Vi bjuder på pizza, öl och mycket skratt, avslutar Korpi.

Lyssna på Anders Helenius berätta om ståuppkomik här:

Lyssna på Lasse Korpis och David Fagerudds tankar här: