Hoppa till huvudinnehåll

Finländska företagsledare vill inte resa till Trumps USA - inleder bojkottkampanj

Jukka Kurttila
Finlaysons vd Jukka Kurttila. Jukka Kurttila Bild: Yle / Ville Tapio Finlayson,företagsledare,verkställande direktör,jukka kurttila

En bojkott mot USA har spridit sig bland en del finländska företagsledare på grund av president Donald Trumps ageranden. Poängen med kampanjen är att undvika resor till USA.

Det var Finlaysons vd Jukka Kurttila som satte igång kampanjen. Han skriver på Facebook att han tänker undvika att resa till USA under den tid Trump befinner sig vid makten.

Kurttila säger att det inte handlar om att företagare gemensamt skulle inleda en bojkott. Många av de som deltar i bojkotten är Kurttilas Facebookvänner som råkar vara företagare.

- Jag uttryckte bara min åsikt. Jag behöver inte resa till ett land som har en sådan president.

Finlayson, som lotsas av Kurttila, har också tidigare vidtagit principiella åtgärder och använt sig av speciella affärslösningar, till exempel i sitt beslut att låta bli att saluföra sina produkter i varuhus med kopplingar till judefientlig verksamhet.

Kurttila betonar att den bojkott som han har initierat handlar om hans personliga ställningstagande - "hans eget känsloutbrott" - och att detta inte har något att göra med företagets tidigare agerande.

- Men jag inser ju förstås att jag är företagsledare och att min åsikt snabbt kan tolkas som Finlaysons åsikt.

Kurttila säger sig vara djupt oroad över världsläget och säkerhetsläget.

- En felaktig nationalism sprider sig i världen. Gränser stängs och det byggs upp slutna samfund. Intolerans och själviskhet skapar konflikter. Jag är rädd för att det händer någonting hemskt om det här får fortsätta.

Tilltron till medierna lider

Utöver Finlaysons vd har även företaget Musti ja Mirris vd Mika Sutinen gått med i bojkotten. Också han säger att han med oro följer med världsläget, och att hans generation alltid har upplevt USA som symbolen för den fria demokratin.

- Amerikanska politiker skadar nu dessutom människors tilltro till medierna.

Sutinen påpekar också att hans deltagande i bojkotten handlar om ett personligt ställningstagande. Han medger att bojkottten är "mycket barnslig" och han tror inte att den i längden har någon effekt.

Kanske han lugnar sig.

Trots att dessa två företagsledare hävdar att det handlar om personliga ställningstaganden tror de samtidigt ändå inte att de kommer att resa till USA i affärsärenden.

Kurttila säger att han hoppas på att läget i USA ändras.

- Inte kan ju en enda människa i statsledningen göra precis vad han vill. Kanske han lugnar sig.

Ursprungsartikeln är skriven av Anu Pöntinen/Yle Uutiset.