Hoppa till huvudinnehåll

Kalsongfyllan – hot eller möjlighet?

En tecknad man och kvinna i kalsonger. Emoji.
En tecknad man och kvinna i kalsonger. Emoji. Bild: This is Finland/Jenita Cresswell emoji

Finlands senaste gåva till omvärlden är ”kalsarikännit” - kalsongfyllan. Exalterade finländska artiklar beskriver redan hur världens blickar vänder sig mot vårt egendomliga lilla suparfenomen - men är det att späda på fördomen om fylle-Finland?

Norden har gett ifrån sig en uppsjö av användbara uttryck. Sverige har gett oss fika, Danmark har gett oss hygge. Norge har gett oss ”ååh, du ser ut som Noora i Skam!” som med fördel sägs till alla med blont hår och röda läppar.

Finlands bidrag? Kalsongfylla. I den smått deppiga kombinationen alkoholkonsumtion (helst ensam) och avsaknad av byxor/kjol finns ändå en liten bit finsk folksjäl. Petra Theman jobbar på utrikesministeriet och samarbetar med This is Finland. De lanserade kalsarikännit-emojin och förde ut termen till omvärlden.

– Vi ville inte bara lyfta fram vad vi är bra på utan också lite mer egendomliga saker. Det vore tråkigt att bara visa Finland som en vacker glansbild.

Man ska inte förlöjliga problemen med alkohol. Å andra sidan är det fel att helt och hållet försöka gömma bort den biten av oss.― Petra Theman

Vi är inte det enda landet som idkar kalsongfylla. Fenomenet kan förekomma annanstans på de norra breddgraderna där man producerat öl och sprit i stället för vin. Men det begränsar sig inte hit heller.

– Många människor världen över känner igen sig i begreppet. Det är ändå vi finländare som avdramatiserar det och har ett ord för det, säger Petra.

Det kan också vara en slags motreaktion till det danska hygge, som många upplevt vara lite för sockersött och gulligt. Det ligger helt i Finlands metal-image att erbjuda ett råare alternativ som omfamnats i Tyskland och Storbritannien. Motörhead-Lemmy ler i sin himmel.

Fenomenet har lyfts upp i bland annat Chicago Tribune och brittiska Elle. Även om det sistnämnda kanske inte målade upp hur vi tänker oss att en purfinsk kalsongfylla ser ut ...

Hoppa över Twitterpostning

Lyfter spritkatten på bordet

Hur bra är det för Finlands varumärke att vi ständigt kopplats ihop med fylla? Nå, det kan knappast bli värre.

– Utomlands lever myten om den finska fyllan och den kan vara svår att ignorera. Så vi valde att ta upp alkoholkulturen i form av kalsarikännit, eftersom vi tyckte det var mest intressant, berättar Petra.

Alkoholforskaren Antti Maunu ser inte heller någon gigantisk fara i att exportera lite kalsongfylla.

– Det är ett kul ord. Det ironiserar över den finländska alkoholkulturen och det är inte farligt att ta några öl eller nån whiskey när man är ensam hemma efter en lång arbetsdag.

Många människor världen över känner igen sig i begreppet. Det är ändå vi finländare som avdramatiserar det och har ett ord för det.― Petra Theman

Inte bara en dans på tomburkar

Antti rekommenderar att man begränsar kalsongfyllorna till sin lediga tid och inte heller går till överdrift med dem. Risken ligger i att låta dem krypa in i arbetsveckan och låta det ta över ens liv. För det är en ganska uppenbar inkörsport till alkoholism. Petra Theman håller med om riskerna.

– Man ska inte förlöjliga problemen med alkohol. Å andra sidan är det fel att helt och hållet försöka gömma bort den biten av oss.

Antti ser också ljusa sidor i att lyfta upp det, trots problematiken.

– Uttryckets tjusning ligger kanske just i tabut, samtidigt som humorn i det är tydlig.

Kalsongfyllan går inte upp mot sisun

Har vi nu hittat en ny guldådra i den finska kulturen? Kommer böckerna om Den Optimerade Finländska Kalsongfyllan att knuffa ner det danska myset från tronen i bokhandelns livsstilshylla? Inte riktigt.

– Med tanke på kommersiella intressen är kanske kalsarikännit inte tillräckligt rumsrent och sockersött för en så stor kampanj, säger Petra.

Däremot finns det ett annat ännu mer välkänt uttryck som har större kommersiella möjligheter - sisu. Det håller nämligen på att göra comeback.

– Med tanke på hur osäker världen är idag har många lyft fram det utomlands. Idag behövs sisu hos världens befolkning, mer än på länge.

Nyligen publicerat - X3M