Hoppa till huvudinnehåll

Långt straff för köp av nio kilo amfetamin

Cell i det nya polishäktet i Jakobstad
Det blev ett långt fängelsestraff för manen som köpte nästan tio kilo amfetamin från Holland. Cell i det nya polishäktet i Jakobstad Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist jakobstad. polishäkte

En man har dömts till långt fängelsestraff för grova narkotikabrott som skett i Lojo. Mannen köpte amfetamin i Holland och hade även narkotika hemma.

Mannen reste i Europa våren 2015 och träffade då en person som han kom överens om att köpa narkotika av. Hemma i Finland pratade han med en annan man som ställde upp som drogkurir.

Den dömda mannen hade betalat mellan 9 000 och 10 000 euro i förväg för narkotikan.

Drogkuriren gav sig i väg i november 2015, men fick ett bud då han kom till Holland att det inte lönar sig att fortsätta resan. Männen fortsatte att planera hur de skulle få narkotikan till Finland och i december gav sig kuriren i väg igen.

Kuriren hämtade narkotikan i Holland men greps i Köln i Tyskland. Kuriren hade med sig 9,5 kilo amfetamin, 200 gram haschisch samt flera telefoner och telefonabonnemang.

Kuriren har dömts till fängelse i Tyskland.

Initiativtagaren greps i Finland i september 2016. Då hittade polisen drygt 281 gram amfetamin i hans källare.

Västra Nylands tingsrätt dömde mannen till 9 år och 10 månader fängelse. Straffet påverkades också av att mannen var villkorligt frigiven på grund av tidigare brott.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland