Hoppa till huvudinnehåll

Mannen i Imatra grunnade på dråp i veckor - var det stulna geväret bakom lås?

Ljus och blommor.
Ljus och blommor. Bild: Yle/Jari Tanskanen Imatra

Polisen i Sydörstra Finland är färdig med förundersökningen av trippelmordet i Imatra. Det verkar som om den misstänkte gärningsmannen inte hade något egentligt motiv för att ta livet att tre kvinnor med gevär. Gärningsmannen valde offren på måfå; de var stadsfullmäktiges ordförande och två journalister.

De tre kvinnorna, politikern Tiina Wilén-Jäppinen och två lokaljournalister, sköts till döds i Imatras centrum natten mellan den andra och tredje december ifjol.

Gärningsmannen Jori Juhani Lasonen har erkänt allt. Han har i förundersökningen uppgett att han valde offren på måfå efter att ha grunnat på dråp i ett par veckor.

Lasonen fattade ändå beslutet att skjuta samma kväll som dådet inträffade. Han lämnade sitt hem klockan 23.45 med avsikt att ta någons liv. Han var varken berusad eller drogpåverkad.

Polisen tror att mannen hade mentala problem och man har inte hittat något egentligt motiv till att mannen tog livet av kvinnorna.

Höjde vapnet mot gågatan - men patronerna var slut

När Lasonen hade kommit fram till Koskenparta i Imatra steg han ur bilen och plockade ut vapnet ur bakluckan. Genast därpå sköt han fem skott, varav fyra träffade offren som var på väg ut från en krog.

Gärningsmannen sitter med huva på i rättssalen.
Gärningsmannen sitter med huva på i rättssalen. Bild: Yle Imatra,skottdåd

Intermezzot var över på fyra minuter. Övervakningsfilmer från området visar att Lasonen därefter höjer vapnet i riktning mot stadens gågata. Då var patronerna slut och den misstänkte lade tillbaka vapnet i bilens baklucka.

Lasonen gjorde ingen ansats att fly, utan väntade på polisen och lät sig gripas utan motstånd.

Polisen utreder om vapenskåpet var låst

Geväret som den misstänkte använde tillhörde en annan person med vapentillstånden i skick. Den misstänkte hade tagit vapnet utan lov från ett vapenskåp i garaget i sitt hem.

Tidigare ansåg polisen att vapnet hade förvarats korrekt. Nu har polisen ändå fått uppgifter som har lett till att polisen utreder om skåpet var låst eller inte.

Det pågår en skild förundersökning i ärendet.

Läs också