Hoppa till huvudinnehåll

Nära 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält

Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017
Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Bild: EPA/YAHYA ARHAB Svält,Jemen,undernäring

Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Enligt Unicef finns de flesta akut undernärda barnen i konfliktområden.

I Jemen, där kriget har rasat i nästan två år, är åtminstone 462 000 barn akut undernärda och riskerar att dö av svält.

Det samma gäller ungefär 450 000 barn i nordöstra Nigeria. Delar av den avlägsna delstaten Borno i nordöstra Nigeria drabbades redan förra året av svält och katastrofen fortsätter eftersom hjälparbetare har svårt att nå människorna där. Det uppger Fews net, ett amerikanskt nätverk för tidiga varningar för svältkatastrofer.

Torkan i Somalia har lämnat 185 000 barn vid randen till svält. Den siffran befaras stiga till 270 000 under de närmaste dagarna, enligt Unicef.

I Sydsudan är över 270 000 barn undernärda. Redan på måndagen uppmanade Unicef de stridande parterna i Sydsudan att släppa fram hjälp till de drabbade familjerna.

Unicef vädjar om fler gåvor till sin katastroffond och snabba åtgärder för att rädda de undernärda barnens liv.

 • Komikerlegenden Jerry Lewis är död

  Jerry Lewis blev 91 år gammal.

  Komikerlegenden Jerry Lewis är död. Han var en amerikansk skådespelare, komiker, filmproducent, manusförfattare och regissör.

 • Lotta Lepistö åtta i Norge

  "Nöjd med slutresultatet".

  Cyklisten Lotta Lepistö slutade på åttonde plats ett tre dagars World Tour-lopp i Norge. Hon åkte i mål som fyra i Halden på söndagen, med samma tid som etappvinnaren.

 • Skärpt bevakning vid flyktingförläggningen i Åbo

  Invånare och personal rädda för hämndaktioner.

  Flyktingförläggningen i Åbo har efter terrorattacken i fredags varit tvungen att skärpa bevakningen kring förläggningen. Hatskriverier och hot om hämndaktioner skrämmer personal och invånare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes