Hoppa till huvudinnehåll

Nära 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält

Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017
Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Bild: EPA/YAHYA ARHAB Jemen,Svält,undernäring

Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Enligt Unicef finns de flesta akut undernärda barnen i konfliktområden.

I Jemen, där kriget har rasat i nästan två år, är åtminstone 462 000 barn akut undernärda och riskerar att dö av svält.

Det samma gäller ungefär 450 000 barn i nordöstra Nigeria. Delar av den avlägsna delstaten Borno i nordöstra Nigeria drabbades redan förra året av svält och katastrofen fortsätter eftersom hjälparbetare har svårt att nå människorna där. Det uppger Fews net, ett amerikanskt nätverk för tidiga varningar för svältkatastrofer.

Torkan i Somalia har lämnat 185 000 barn vid randen till svält. Den siffran befaras stiga till 270 000 under de närmaste dagarna, enligt Unicef.

I Sydsudan är över 270 000 barn undernärda. Redan på måndagen uppmanade Unicef de stridande parterna i Sydsudan att släppa fram hjälp till de drabbade familjerna.

Unicef vädjar om fler gåvor till sin katastroffond och snabba åtgärder för att rädda de undernärda barnens liv.

 • Koke jublar efter att ha gjort mål mot Sevilla.

  Koke stannar i Atlético

  Mittfältaren har skrivit ett femårskontrakt.

  Atlético Madrid meddelade på tisdagen att den 25-årige spanska landslagsmannen Koke har ingått ett femårigt kontrakt med fotbollsklubben.

 • Kontroll på mobo-banan i Pargas.

  Piffen inviger mobo under World Orienteering Day

  Världsorienteringsdagen uppmärksammas också i Kimito.

  Cirka en halv miljon människor deltar på onsdag i mer än 1 800 orienteringsjippon över hela världen. Bland annat Åbo, Pargas och Kimito är med om världsorienteringsdagen.

 • Trappa till Samppalinnaberget

  Världscupsorientering i centrum av Åbo

  Otto Simosas hoppas ha hemmaplansfördel i sprinten.

  Allmänheten kan fritt följa med tävlingen på onsdag, antingen längs gatan, från någon av restaurangbåtarna eller i parken. OK Trians Otto Simosas hoppas ha hemmaplansfördel i sprinten.

 • Författaren Malin Kivelä.

  Bärtils bokklubb: Malin Kivelä vill trotsa och trösta

  I sina texter för barn går Malin Kivelä ofta motströms.

  Malin Kivelä skriver ofta på trots och mot gängse uppfattningar, vare sig det gäller relationer eller hälsohets. Hennes böcker utmanar och uppmuntrar föräldrar och barn.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes