Hoppa till huvudinnehåll

Nära 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält

Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017
Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Bild: EPA/YAHYA ARHAB Svält,Jemen,undernäring

Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Enligt Unicef finns de flesta akut undernärda barnen i konfliktområden.

I Jemen, där kriget har rasat i nästan två år, är åtminstone 462 000 barn akut undernärda och riskerar att dö av svält.

Det samma gäller ungefär 450 000 barn i nordöstra Nigeria. Delar av den avlägsna delstaten Borno i nordöstra Nigeria drabbades redan förra året av svält och katastrofen fortsätter eftersom hjälparbetare har svårt att nå människorna där. Det uppger Fews net, ett amerikanskt nätverk för tidiga varningar för svältkatastrofer.

Torkan i Somalia har lämnat 185 000 barn vid randen till svält. Den siffran befaras stiga till 270 000 under de närmaste dagarna, enligt Unicef.

I Sydsudan är över 270 000 barn undernärda. Redan på måndagen uppmanade Unicef de stridande parterna i Sydsudan att släppa fram hjälp till de drabbade familjerna.

Unicef vädjar om fler gåvor till sin katastroffond och snabba åtgärder för att rädda de undernärda barnens liv.

  • Pohjalainen: Valvira anser att knivhuggen kvinna fick rätt vård vid VCS

    Utlåtandet hjälper inte mannen som knivhögg sin ex-hustru.

    En kvinna som i februari 2016 blev svårt knivskuren i närheten av sitt hem i Orrnäs i Vasa, fick all tänkbar medicinsk hjälp vid Vasa centralsjukhus. Valvira slår fast att sjukhuset inte kan belastas för att kvinnan avled, skriver tidningen Pohjalainen.

  • Tatli återevrövrade EM-titel med bruten hand

    Europamästaren opererades dagen efter sin match mot Patera.

    I tisdags återerövrade Edis Tatli EM-titeln i lättvikt efter 12 ronder mot Francesco Patera i Åbo. Tatli vann med domarrösterna 2-1 och tog därmed revansch för nederlaget mot Patera tidigare i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes