Hoppa till huvudinnehåll

Nära 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält

Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017
Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Ett undernärt barn vårdas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa 18.1.2017 Bild: EPA/YAHYA ARHAB Jemen,Svält,undernäring

Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Enligt Unicef finns de flesta akut undernärda barnen i konfliktområden.

I Jemen, där kriget har rasat i nästan två år, är åtminstone 462 000 barn akut undernärda och riskerar att dö av svält.

Det samma gäller ungefär 450 000 barn i nordöstra Nigeria. Delar av den avlägsna delstaten Borno i nordöstra Nigeria drabbades redan förra året av svält och katastrofen fortsätter eftersom hjälparbetare har svårt att nå människorna där. Det uppger Fews net, ett amerikanskt nätverk för tidiga varningar för svältkatastrofer.

Torkan i Somalia har lämnat 185 000 barn vid randen till svält. Den siffran befaras stiga till 270 000 under de närmaste dagarna, enligt Unicef.

I Sydsudan är över 270 000 barn undernärda. Redan på måndagen uppmanade Unicef de stridande parterna i Sydsudan att släppa fram hjälp till de drabbade familjerna.

Unicef vädjar om fler gåvor till sin katastroffond och snabba åtgärder för att rädda de undernärda barnens liv.

 • Österbottens tingsrätt

  Två personer åtalade för stulna företagshemligheter

  Männen krävs på drygt 1 350 000 euro i skadestånd.

  Två personer står åtalade i Österbottens tingsrätt för brott mot företagshemlighet. Enligt åklagaren har de båda åtalade startat ett nytt företag och utnyttjat forskning och företagshemligheter från sin tidigare arbetsgivare.

 • Valaffischer i Helsingfors.

  Förhandsröstningen börjar på onsdag

  Utomlands förhandsröstar man en kortare tid.

  Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdag den 29 mars och pågår en knapp vecka. Tisdagen den 4 april är sista dagen som man kan rösta på förhand i Finland. Utomlands kan man förhandsrösta fram till den 1 april, men många vallokaler är öppna en ännu kortare tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes