Hoppa till huvudinnehåll

Nederländerna vill tillåta cannabisodlingar

Marijuanaplantor växer i en marijuanabutik i Colorado.
Nederländerna vill tillåta industriell odling av cannabis. Marijuanaplantor växer i en marijuanabutik i Colorado. Bild: EPA/BOB PEARSON marijuana

Parlamentet beslöt att godkänna industriell odling och bekräftar därmed Nederländernas liberala hållning till cannabis. Det innebär att partihandeln med cannabis kan komma igång och de så kallade coffee shops-lokalerna får lättare att få tag på knarket.

År 1976 blev innehav av små mängder cannabis tillåtet i Nederländerna, gränsen var fem gram. Det blev också tillåtet att odla fem plantor för eget bruk.

Däremot var partiförsäljningen av marijuana fortsatt förbjuden. Det har inneburit att landets 600 lagliga coffee shops har köpt varan av kriminella för att möta efterfrågan.

Lagen innebär att affärsinnehavarna nu kan köpa cannabis av certifierade odlare inom ett ”slutet system” som övervakas av staten.

– Det blir bättre för medborgarnas hälsa om vi vet varifrån gräset kommer och vi kan kräva en kvalitetsstandard, säger parlamentsledamoten Vera Bergkamp som hade tagit initiativet till lagmotionen.

Motståndarna befarar att reglerad odling av cannabis bryter mot internationella regler och kommer att leda till ett större beroende bland unga.

Det nederländska parlamentets underhus beslöt i en knapp omröstning att tillåta odlingar i större skala. 77 ledamöter röstade för, medan 72 röstade emot. Det krävs ytterligare att överhuset godkänner lagförslaget, så det kan hända att förslaget förkastas.