Hoppa till huvudinnehåll

Pargas och dagbrottet - Klondiketiden

Pargas kalkbergs aktiebolag
Arbetare vid Pargas Kalkbergs Aktiebolag. Pargas kalkbergs aktiebolag Bild: Egil Esséns privata samling pargas kalkbergs aktiebolag

Vår serie kring Pargas, utvecklingen av kalkstensindustrin och Pargas Kalkbergs Aktiebolags historia fortsätter. Det tog några år innan verksamheten kom igång på allvar och den första ringugnen blev klar 1906.

Otto Moberg, som tagit initiativet till Pargas Kalkbergs Aktiebolag började vid den tiden redan vara vid svagare hälsa. Därför var det främst Emil Sarlins och styrelseordförande Albin Löfgrens insatser som gjorde att man fick fart på verksamheten, berättar lokalhistoriker Egil Essén, som också själv varit verksam inom bolaget under stor del av sitt liv.

Den första ringugnen i Pargas.
Den första ringugnen byggs. Den första ringugnen i Pargas. Bild: Egil Essén Ringugn,Pargas,Pargas kalkgruva,pargas kalkbergs aktiebolag

Den stora ringugnen som blev klar 1906, var den största av sitt slag i Finland och slog ut de mindre kalkugnarna som fanns under samma tid i Pargas, eftersom den producerade mer än alla de små tillsammans.

Gav arbete åt alla

Bolagets uppkomst hade också stor betydelse som arbetsgivare för Pargas med omnejd.

Bölsängen, då cementfabriken började byggas 1913.
Bölsängen, då cementfabriken började byggas 1913. Bölsängen, då cementfabriken började byggas 1913. Bild: Egil Essén Pargas,Pargas kalkgruva,pargas kalkbergs aktiebolag
Den gamla cementfabriken i Pargas.
Cementfabriken som blev klar 1914. Den gamla cementfabriken i Pargas. Bild: Egil Essén Pargas,Pargas kalkgruva,pargas kalkbergs aktiebolag

- Faktum var ju att innan bolaget så fanns det för pojkarna inget annat val att endera om det inte fanns jobb på gården där dom var uppvuxna så gällde det att söka sig till sjöss. Bland flickorna så fanns det några sömmerskor, men resten fick söka sig till Åbo som hembiträden. Så det att det plötsligt fanns en arbetsgivare där det alltid finns jobb så det var ju någonting helt annat än vad dåvarande Pargasborna var vana vid.

Den första roterugnen i Pargas.
Den första roterugnen Den första roterugnen i Pargas. Bild: Egil Essén Pargas,Pargas kalkgruva,pargas kalkbergs aktiebolag

Många inledde därför sin arbetsbana i bolaget redan tidigt och eftersom det inte fanns någon arbetspension på den tiden, jobbade många livet ut i bolaget. Då arbetsplatserna dessutom var många, kunde arbetsinsatserna anpassas efter arbetstagaren, så att man kunde omskolas till nya uppgifter då man till exempel inte längre klarade av tyngre kroppsarbete. Bolaget hade således också en enorm betydelse för Pargas.

- Man kan ju säga att det var det som gjorde att Pargas överhuvudtaget började växa fram. Det hade samband med allting, skolor, förbindelser, hälsovård.

Det gamla kraftverket byggs i Pargas.
Det första kraftverket. Det gamla kraftverket byggs i Pargas. Bild: Egil Essén Pargas,Pargas kalkgruva,pargas kalkbergs aktiebolag

Klondikeperioden 1906-1918

Ännu i dag talar man om guldrushen i Klondike, då tusentals guldgrävare begav sig till Klondikeflodens stränder i Alaska för att leta guld. Tiotusentals personer strömmade i slutet av 1800-talet till regionen. På nolltid var man tvungen att bygga upp en fungerande infrastruktur.

Även om utvecklingen i Pargas inte var i lika stor skala, drar Essén gärna paralleller till den här historiska händelsen då han beskriver läget i Pargas i under 1910-talet.

Hamnen byggs i Pargas.
Hamnen byggs i Pargas. Hamnen byggs i Pargas. Pargas,Pargas kalkgruva,pargas hamn

Bolagets tillväxt innebar nämligen också en stor utmaning för orten. Det gällde att bygga upp ett helt samhälle, som inte tidigare funnits, för att stöda industrin.

I takt med att industrin tog fart, så lockade orten också till sig arbetare. Som mest fanns det ett tusental gästarbetare som behövde mat och husrum, vilket inte var en enkel ekvation.

Trångt om saligheten

- Då han gick i pension sade Emil Sarlin till mig att ett av de största problem som han hade under sina 50 år i bolaget var trångboddheten som rådde bland arbetarna under den första tiden.

Sarlin uttryckte också en stor tacksamhet gentemot Pargasborna, som anpassade sig till situationen och och öppnade upp sina hem för nykomlingarna.

Pargas kalkbergs aktiebolag
Limbergs hemman där alltid fick sin början. Pargas kalkbergs aktiebolag Bild: Egil Esséns privata samling pargas kalkbergs aktiebolag

Men Sarlin tog sig an utmaningen och började bygga bostäder åt de nyanlända. Samtidigt fanns det ingen chans att hinna med den snabba inflyttningen.

- Hade man någon koja, så inredde man ett vindsrum med några bäddar där. Det fanns uthus där man knappt kunde stå rak, men man hade ändå inrättat små utrymmen där man kunde bo.

Pargas Kalkbergs Aktiebolags huvudkontor
Huvudkontoret Pargas Kalkbergs Aktiebolags huvudkontor Bild: Egil Essén Nordkalk,Pargas,Pargas kalkgruva,pargas kalkbergs aktiebolag

Hur togs då kalkindustrins utveckling emot av Pargasborna?

- Nog måtte de ha varit en enorm utveckling från att ha varit en stillsam ort med fiskare och småbönder, säger Essén. Men tack vare bolaget utvecklades också förbindelserna till fastlandet i form av nya färjor och broar. Det fanns också långtgångna planer på att bredda Kyrksundet och göra det till en farled mot Åbo, men den planen blev aldrig verklighet.

Ritningarna för utvidgandet av kyrksundet i Pargas som aldrig förverkligats.
Det fanns till och med planer på att göra Kyrksundet till en farled till Åbo, men det förverkligades aldrig. Ritningarna för utvidgandet av kyrksundet i Pargas som aldrig förverkligats. Bild: Egil Essén Pargas,pargas kalkbergs aktiebolag

Men trots att det var en positiv utveckling på många sätt, fanns det också de som var mindre förtjusta.

- Visst finns det givetvis problem med sådana här stora förändringar, med till exempel avundsjuka. Och allt kanske inte alltid gick rättvist till i alla sammanhang heller. Nog fanns det en period då man gnällde på bolaget men det är väl helt naturligt. Om någon styr och ställer i din omgivning så är man ganska mån om att tycka att det där kanske inte är riktigt bra, men sedan då man på äldre dagar träffade de som gnällt som värst, så kunde man nog höra dem säga "Nog var det ju jäkligt bra, då när vi hade vårt bolag!"

Villa Furuvik
Villa Furuvik Villa Furuvik Bild: Egil Essén Pargas,pargas kalkbergs aktiebolag