Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i sydvästra Finland stärker ställningarna i kampen mot näthat

kille vid dator
Polisen i sydvästra Finland ska bli bättre på att komma åt näthat. kille vid dator Bild: Yle näthat

Polisen i sydvästra Finland stärker ställningarna i kampen mot näthatet och har fått extra resurser för ändamålet av polisstyrelsen. Vi ska bli bättre på att upptäcka, förebygga och förhindra näthat säger kriminalkommissarie Toni Sjöblom.

- Inom polisen i sydvästra Finland ser vi med oro på utvecklingen och tar det växande näthatet på allvar, säger Sjöblom. Det är bra att vi nu kan organisera oss på ett helt annat sätt för att bättre kunna ta tag i saker och ting samt genomföra utredningarna snabbare och effektivare ifall det sker brott.

Målet är att polisen också ska bli bättre på att hålla koll extrema våldsrörelser och kunna kontrollera dem effektivare än tidigare.

Näthat och kränkningar vanliga

För många är näthat och kränkningar i dagens läge vardag och speciellt drabbade är ungdomar. Det visar exempelvis Svenska Yles enkät #nivetingenting.

Språkbruket på webben och sociala medier har hårdnat och tyvärr är det allt vanligare med övertramp.

- Jag ser dagligen utbrott på nätet som får mig att höja ögonbrynen och rynka pannan, säger Sjöblom. Det är som om människorna får fnatt då de skriver på sociala medier och jag rekommenderar att alla tar sig en funderare på hur man uttrycker sig på webben.

Sjöblom tror starkt på förebyggande åtgärder och vill exempelvis vara en del av ungdomarnas vardag genom samarbete mellan olika myndigheter.

- Det är viktigt att polisen är synlig och redan i ett tidigt skede kan jobba förebyggande för att förhindra att näthat uppkommer eller blir ett problem, säger Sjöblom.

Polisarbetet förändras inte men intensifieras

- Tilläggsresurserna förändrar inte polisarbetet men ger oss nya möjligheter att hålla koll på vad som sker ute på webben och de sociala medierna, säger Sjöblom. Några personer ska sköta den här sortens ärenden på heltid och vi tar dem på allvar.

Sjöblom betonar samarbetet mellan myndigheterna som livsviktigt och tilläggsresurserna möjliggör ett effektivare arbete.

- Vi har redan idag en nätpolis som jobbar heltid men den här sortens problematik men nu kan vi koppla in fler personer som kan bevaka och hålla utkik på olika nätforum och sociala medier, säger Sjöblom. Det handlar om vanligt polisarbete och genom bevakningen kommer vi bättre åt att ta tag i näthatet.