Hoppa till huvudinnehåll

Riva eller renovera Päivärinneskolan: Sjundeånämnd röstade 4-4

Ett av den finska Päivärinteen koulus skolhus.
Päivärinteen koulus skolhus borde renoveras, anser tekniska nämnden i Sjundeå. Men nämnden var allt annat än enig. Ett av den finska Päivärinteen koulus skolhus. Bild: Yle/Veronica Montén päivärinne

Det kostar 1,1 miljoner euro att renovera Päivärinteen koulu i Sjundeå, räknar konsultföretaget FCG. Tekniska nämnden i Sjundeå beslutade med minsta möjliga marginal sig för en renovering av den finska byskolan.

Tekniska nämnden i Sjundeå förde en lång diskussion om Päivärinteen koulu då nämnden möttes i tisdags (21.2).

- Vi var eniga om att det är en ypperlig plats för en skola, men vi var oeniga om renoveringen, berättar Rabbe Dahlqvist (SFP) som är tekniska nämndens ordförande.

Alla skolor i Sjundeå lider av dålig inomhusluft, men kommunen har ännu inte en helhetslösning för hur problemen ska lösas.

aleksis kiven koulu. en skolbyggnad
Bland annat ytterväggarna är förstörda i den gamla delen av Aleksis Kiven koulu i Sjundeå. aleksis kiven koulu. en skolbyggnad Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,hus,aleksis kiven koulu

Nästa vecka borde kommunen få företaget FCG:s renoveringsplan för Aleksis Kiven koulu. Då torde man veta om hela skolan stängs under renoveringen eller om renoveringen kan ske i etapper.

Allt är höljt i dunkel, konstaterar Rabbe Dahlqvist. Men han tycker att skolsaneringarna nu måste börja.

- Vi måste ändå fatta ett beslut om Päivärinteen koulu så att vi kommer i gång.

Förslaget som förlorade: Bygg ny skola åt Päivärinnebarnen

Nämnden beslöt att begära tillstånd av kommunstyrelsen och fullmäktige att så fort som möjligt få konkurrensutsätta renoveringen av Päivärinteen koulus båda byggnader.

Men det behövdes en omröstning eftersom suppleanten Hilkka Toivonen (Gröna) föreslog att Sjundeå kommun bygger en ny skola där Päivärinteen koulu finns just nu.

Rösterna föll 4-4. Ordföranden Rabbe Dahlqvists (SFP) röst avgjorde och beslutet blev att skolan renoveras.

De som stödde Hilkka Toivonen var partikamraten Eljas Rahikainen, Risto Heikkilä (Saml) och Lasse Niskanen (SDP).

De som röstade för renovering var Rabbe Dahlqvist, Catharina Lindström (obunden för SFP), Åke Holmlund (Obunden) och Kari Vierinen som är obunden i Samlingspartiets grupp.

Heidi Rosengren (SFP) deltog inte i mötet. Hilkka Toivanen var Pirjo Hanhikorpis (SDP) suppleant.

Oklart var eleverna går i skola i höst

En ny skola skulle bli väldigt dyr, säger Rabbe Dahlqvist.

- Den skulle säkert kosta minst fem miljoner euro och så ska de gamla byggnaderna rivas också.

Rabbe Dahlqvist anser att renoveringen av Päivärinteen koulu borde inledas så fort som möjligt. Eventuella besvär kan göra att renoveringen drar ut på tiden.

- Tanken är att få i gång renoveringen i vår. Men jag tror inte att eleverna kan flytta in i skolan i höst, man renoverar inte två stora byggnader på några månader.

skolbyggnad i sjundeå
Eleverna i Päivärinteen koulu finns nu i samma byggnad som eleverna i Sjundeå svenska skola. skolbyggnad i sjundeå Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,hus,skola

Päivärinne-eleverna är just nu i Sjundeå svenska skola. Rabbe Dahlqvist vet inte var de går i skola i höst.

- Kanske eleverna ändå behöver en modulskola? Frågan är om den i så fall ryms vid den nuvarande skolan eller i Sjundeås hjärta där vi planerar att eleverna i Aleksis Kiven koulu kan gå i modulskola.

Rabbe Dahlqvist berättar att tekniska nämnden också diskuterade om Päivrinteen koulus byggnader helt och hållet skulle ersättas med permanenta modulbyggnader.

- Det är ingen bra idé, för då fattar vi i princip beslut om att Päivärinteen koulu körs ner.

En ny stor skola för alla ökar lånebördan

Tekniska nämnden diskuterade också om kommunen borde satsa på en stor skola för alla elever i Sjundeå som samtidigt skulle vara ett allaktivitetshus. Rabbe Dahlqvist ser då ännu flera miljoner som kommunen måste låna.

- Det skulle kosta mellan 15 och 25 miljoner euro. Lånebördan per invånare skulle bli väldigt hög.

Den 20 mars träffas kommunstyrelsen och fullmäktige tilll aftonskola. Dahlqvist hoppas att de förtroendevalda då har så pass mycket information att de kan försöka hitta en lösning på hur kommunen ska jobba vidare med skolfrågorna.

Kari Vierinens partitillhörighet preciserades onsdagen 22.2.2017 vid 13.30-tiden. Vierinen är obunden i Samlingspartiets grupp i Sjundeå, tidigare stod det att han hör till Samlingspartiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland