Hoppa till huvudinnehåll

Så här vinner du en debatt

Två kvinnor som grälar och en domare som sitter mitt emellan dem.
Det räcker inte med ja och nej, du måste ha bättre argument än så. Två kvinnor som grälar och en domare som sitter mitt emellan dem. Bild: © Occupation / Alamy Stock Photo påståenden,Beslut,teamarbete,diskussion

Har du förlorat lite för många debatter den senaste tiden? Då kanske Wilma Ek och Algot Silvennoinen kan hjälpa dig. De har nämligen vunnit en debattävling.

- Du måste först lära dig att våga prata, för annars kommer du ingen vart. Sedan utvecklas du och hittar bra argument, svarar Wilma Ek på frågan om hur man egentligen vinner en debattävling.

Algot Silvennoinen och Wilma Ek i radiostudion.
Lyssna på den andra och ha mångsidiga argument. Då har du större chans att vinna en debatt. Algot Silvennoinen och Wilma Ek i radiostudion. Bild: YLE wilma ek

Debattävlingen 2017 bestod av tre delmoment och tävlingsdeltagarna tävlade i lag. Förutom att Wilma och Algot Silvennoinen från Lovisa Gymnasium är glada över första platsen är själva priset också något att verkligen hurra för, nämligen en resa till Bryssel.

Det går att träna upp sin debatteringsförmåga

Att vara bra på att prata är inte bara något du föds med, du kan också träna på det.

- Säkert har man en viss medfödd talang eller så, men nog är det övning som gäller och att bli van att diskutera med folk. Du kan börja med vännerna och sedan går du vidare därifrån. Det är bra att börja med personer du känner dig trygg med, säger Algot.

Wilma för gärna fram sina åsikter i vardagen – vare sig läraren, föräldern eller kompisen vill ha dem eller inte.

- Jo, de får nog lida lite … och de kan bli lite irriterade ibland, säger Wilma.

Lyssna på den andra

För att bli en bra debattör måste du våga prata, men du måste också lyssna på din motståndare.

- I vardagen så diskuterar man, det är ju inte som en debattävling, och då är det viktigt att man inte fokuserar för mycket på en fråga. Man måste lära sig att det alltid finns både bra och dåliga saker med allt, säger Wilma.

- Jag tycker också det är viktigt att man lär sig att ha mångsidiga argument och inte bara håller sig till en sak och tjatar på om den, säger Algot.

Våga byta åsikt

Ska du gå in med en klar åsikt och vara bestämd på den, eller ska du vara beredd på att kunna byta? Wilma tycker du ska kunna erkänna dig besegrad och byta åsikt ifall den andres argument är bättre.

- Om jag tror att allt jag säger är rätt och allt de andra säger är fel så kan det bli lite farligt i längden. Jag vågar inte tro på något annat och då blir jag rädd, säger Wilma.

Men är det inte svårt att byta åsikt?

- Nej, i vardagliga samtal är det ju bara en diskussion. Det är sällan man är så envis att man vägrar lyssna, säger Algot.

Vi utsatte Algot och Wilma för ett litet test, nämligen att debattera rösträtt för 16-åringar. Wilma är för, och Algot emot. Vem tror du vinner? Lyssna här under!