Hoppa till huvudinnehåll

Storsand i Nykarleby restaureras

Vass vid strandkanten i frusen småbåtshamn.
Arkivbild. Vass vid strandkanten i frusen småbåtshamn. Bild: Yle/Markku Hautala österbotten

Restaureringen av sandstranden Storsand i Nykarleby har kommit igång. Forststyrelsen arbetar nu med grävmaskiner på området för att få bort vassen som till stor del tagit över stranden.

Storsand har fått växa igen under 25 års tid sedan området fredades 1991. Lokalpolitiker och bybor har försökt få åtgärda vassproblemet tidigare men har fått kalla handen på grund av naturskyddet.

I fjol somras blev det ändå klart att stranden ska återställas och det arbetet har nu alltså påbörjats. Det väntas pågå i ett par års tid.

En av västkustens vackraste stränder

Syftet med miljöskyddet var att unika naturområden skulle bevaras från åverkan. Tiden har utvisat att skyddsplanerna ställvis måste kunna modifieras.

I dag växer det buskage längs strandkanten medan sanddynerna år för år blir mer intäckta av grästorvor. Förr var den 2,5 kilometer långa sandstranden en av de vackraste stränderna längs västkusten. Sedan åtgärdförbudet trädde i kraft har igenväxningen tilltagit.

Pengar från EU

Byborna har år för år sett hur strandlivet minskat. För att återfå ett funktionellt rekreationsområde för allmänheten har flera lokala initiativ till åtgärder gjorts för att få bort sly och buskar, men myndigheterna har inte gett några svar.

Nu har ändå miljömyndigheterna insett att stranden måste rensas upp. Tack vare EU-projektet ”Eld och ljus” fick Forststyrelsen loss finansiering för ett åtgärdsprogram för strandområdet.

Avsikten är att öka öppenheten och de öppna sandområdena. Det kräver bland annat upprepad vassborttagning.

 • I jakten på århundradets finlandssvensk - så här togs de 22 namnen fram!

  Så här resonerade juryn som valde ut 22 kandidater.

  En fyrahövdad jury har valt ut tjugotvå framstående finlandssvenskar som varit verksamma under vår hundraåriga självständighet. Vinnaren röstas fram av allmänheten och koras på Svenska dagens huvudfest på Svenska Teatern i Helsingfors den sjätte november.

 • Rösta fram århundradets finlandssvensk!

  Vem är den främsta finlandssvensken?

  Vem är den främsta finlandsvensken under de hundra år som Finland varit självständigt? Nu har du chansen att vara med och rösta fram århundradets finlandssvensk bland de utvalda tjugotvå kandidaterna.

 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten