Hoppa till huvudinnehåll

Storsand i Nykarleby restaureras

Vass vid strandkanten i frusen småbåtshamn.
Arkivbild. Vass vid strandkanten i frusen småbåtshamn. Bild: Yle/Markku Hautala österbotten

Restaureringen av sandstranden Storsand i Nykarleby har kommit igång. Forststyrelsen arbetar nu med grävmaskiner på området för att få bort vassen som till stor del tagit över stranden.

Storsand har fått växa igen under 25 års tid sedan området fredades 1991. Lokalpolitiker och bybor har försökt få åtgärda vassproblemet tidigare men har fått kalla handen på grund av naturskyddet.

I fjol somras blev det ändå klart att stranden ska återställas och det arbetet har nu alltså påbörjats. Det väntas pågå i ett par års tid.

En av västkustens vackraste stränder

Syftet med miljöskyddet var att unika naturområden skulle bevaras från åverkan. Tiden har utvisat att skyddsplanerna ställvis måste kunna modifieras.

I dag växer det buskage längs strandkanten medan sanddynerna år för år blir mer intäckta av grästorvor. Förr var den 2,5 kilometer långa sandstranden en av de vackraste stränderna längs västkusten. Sedan åtgärdförbudet trädde i kraft har igenväxningen tilltagit.

Pengar från EU

Byborna har år för år sett hur strandlivet minskat. För att återfå ett funktionellt rekreationsområde för allmänheten har flera lokala initiativ till åtgärder gjorts för att få bort sly och buskar, men myndigheterna har inte gett några svar.

Nu har ändå miljömyndigheterna insett att stranden måste rensas upp. Tack vare EU-projektet ”Eld och ljus” fick Forststyrelsen loss finansiering för ett åtgärdsprogram för strandområdet.

Avsikten är att öka öppenheten och de öppna sandområdena. Det kräver bland annat upprepad vassborttagning.

  • Hotell och taxibilar hjälper turister

    Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

    Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

  • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

    Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

    Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten