Hoppa till huvudinnehåll

Studiebostäder i Ekenäs kan bli äldreboende

bild av den 14e Högskoledagen fotad uppifrån.
I Novia ordnas årligen en högskoledag där ungdomar får bekanta sig med verksamheten i yrkeshögskolan. bild av den 14e Högskoledagen fotad uppifrån. Bild: Yle/ Bubi Asplund Raseborg,Ekenäs,högskoledagen

Vid yrkeshögskolan Novia i Ekenäs står för tillfället många studiebostäder tomma. Bostädernas ägare Kustregionens utbildningsfastigheter förhandlar nu med vårdproducenter om att ändra studiebostäderna till serviceboende eller resurserat boende.

Företaget Kustregionens utbildningsfastigheter är tvingat att hitta nya lösningar för tomma studiebostäder eftersom antalet studerande vid Yrkeshögskolan Novia är färre och därmed är behovet av studiebostäder mindre.

Det här äger Kustregionens utbildningsfastigheter i Västnyland

Kustregionens utbildningsfastigheter äger fastigheter på tre olika ställen i Västnyland, vid Stabsgatan och Bangatan i Karis och på Novias campusområde vid Raseborgsvägen 9 i Ekenäs. Totalt har dessa fastigheter 28 000 kvadratmeter verksamhetsyta i regionen.

I Karis är Axxell hyresgäst i en rätt ny byggnad nära järnvägsstationen och i Ekenäs hyr yrkeshögskolan Novia delar av byggnaden vid Raseborgsvägen.

Största ägaren av Kustregionens utbildningsfastigheter är en stiftelse som heter Stiftelsen för utbildningsfastigheter i kustregionen.

- Den stiftelsen är i tiderna instiftad av föreningen Konstsamfundet och Stiftelsen för Åbo Akademi, säger Joakim von Bergmann.


Kustregionens utbildningsfastigheter äger i Ekenäs sammanlagt 134 studiebostäder som kan inhysa ungefär 150 studerande. Av bostäderna står 15 för tillfället tomma.

von Bergmann säger att de tomma bostäderna är en utmaning för bolaget. Bolaget hyr förvisso ut de här bostäderna till vem som helst som behöver en bostad och betalar sin hyra men bolaget hittar gärna hittar ny användning för dem.

Joakim von Bergmann konstaterar att det finns ett överbud av småbostäder i Ekenäs.

- För tillfället söker vi efter en lösning där vi kunde avgränsa de här tomma bostäderna till någonting annat än studiebostäder. Vi kunde göra om dem till serviceboenden eller någon form av resurerat boende, säger han.

Vandrarhem en möjlighet

Kustregionens utbildningsfastigheter prövar också på Hostel Höijer på Höijersvägen som erbjuder boende för gäster på orten.

- Vi har inrett fyra studiebostäder som två personers rum. Vi hyr ut dem främst för lite längre vistelser än en och två nätter, berättar Joakim von Bergmann.

Porträttbild på Joakim von Bergmann.
Joakim von Bergmann är vd för Kustregionens utbildningsfastigheter. Porträttbild på Joakim von Bergmann. Bild: Yle/ Bubi Asplund verkställande direktörer,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,fastigheter,kustregionens utbildningsfastigheter

Han säger att prissättningen är sådan att man ska bo tre nätter till en vecka eller två för att priset ska kännas vettigt.

- Det är frågan om en mellanform mellan hotell- och hostelboende. Vi erbjuder de här bostäderna med lakan, handdukar, städning och hela köret. Det finns möjlighet till självhushåll.

En drömhyresgäst för de tomma studiebostäderna skulle vara en aktör inom vårdbranschen som kunde producera vårdtjänster.

- Den här vårdproducenten kunde sälja sina tjänster antingen för seniorer eller för yngre med specialbehov.

von Bergmann säger att Kustregionens utbildningsfastigheter har fört underhandlingar med flera vårdproducenter men att inga kontrakt ännu är undertecknade.

Asylsökande kan bli hyresgäster

Han säger att Kustregionens utbildningsfastigheter i princip kunde tänka sig att hyra ut de tomma studiebostäderna till asylsökande. Det att asylsökande inte har möjlighet att öppna ett finländskt bankkonto ser han dock som ett problem.

- Betalningar och hyresgarantier blir ett problem eftersom vi inte har någon kassa så alla betalningar ska ske via banken.

Den bästa lösningen för Kustregionens utbildningsfastigheter skulle enligt Joakim von Bergmann vara en mellanhand som skulle garantera att hyran blir betald varje månad.

- Mellanhanden skulle sedan i sin tur hyra ut lägenheten åt till exempel asylsökande. Det kan vara att hyran kan vara lite för hög för den typens klientel.

Han säger att månadshyran för ettorna är cirka 400 euro.

Nya hyresgäster i Novia

Statens sparkrav på yrkesutbildarna gör att både yrkeshögskolan Novia och yrkesutbildaren Axxell är tvungna att spara och därför har Kustregionens utbildningsfastigheter varit tvungen att ändra innehållet i hyresavtalet med dem. Det skedde i höstas.

- I dagsläget hyr Novia ett färre antal kvadratmetrar än före årsskiftet, säger von Bergmann.

Yrkeshögskolan Novias campus i Ekenäs
Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs. Yrkeshögskolan Novias campus i Ekenäs Bild: YLE/Sofia Söderlund novias campus i ekenäs

Det betyder att Novia har avstått från verksamhetsyta som Kustregionens utbildningsfastigheter nu borde hyra ut till andra aktörer.

- Delvis har vi redan hyrt ut vissa lokaler i Novia till företag och aktörer inom tredje sektorn.

Axxell i Karis utnyttjar fastigheten till fullo

Joakim von Bergmann säger att det inte föreligger någon större risk att det blir tomma korridorer i Axxell i Karis inom en överskådlig framtid.

- Axxell koncentrar så mycket verksamhet till Karis som de bara kan. Därför är det snarare så att väggarna kommer emot där.

I Axxell i Karis utnyttjas så gott som varje kvadratmeter. Bild: Yle/Robin Lindberg axxell i karis

Men i fastigheten där Novia är hyresgäst i Ekenäs finns redan nu en del tomma lokaler.

- De äldre byggnaderna på området, alltså Seminariebyggnaden och de äldre husen, är inte riktigt tidsenliga så dem kommer vi att tömma under våren. Vi söker nya användare för dem, säger von Bergmann.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland