Hoppa till huvudinnehåll

Taekwondo fortsätter vara pop i Lovisa

Taekwondoövning i Lovisa.
Uffe Nyström lär ut taekwondo till nybörjargruppen. Taekwondoövning i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman taekwondo,uffe nyström

Kampsporten taekwondo har varit en populär hobby i Lovisa redan i flera år.

Åtta barn i lågstadieåldern står i vita kläder och olika färgers bälten i Generalshagens skolas gymnastiksal. Ledaren Ulf ”Uffe” Nyström ropar med jämna mellan rum aii eller öpp och samtidigt byter barnen ställning.

De här utövarna av taekwondo har redan ett eller flera års erfarenhet av kampsporten bakom sig, trots sin unga ålder.

Taekwondoövning i Lovisa.
Taekwondoövning i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman taekwondo,ulf nyström

Samma kväll har en nybörjarkurs börjat med sju deltagare: fem flickor och två pojkar.

- Nästan alla i Lovisa har hållit på med taekwondo i något skede. Det finns inte så många hobbyer att välja mellan i en så liten stad, säger tränare Jessica Stenvall och ler.

Elvaåriga Josefin Volanen har börjat på nybörjarkursen och säger att hennes vän berättat att det är en rolig sport. Under den första träffen tränade deltagarna redan lite sparkar.

Taekwondoövning i Lovisa.
Josefin Volanen övar sparkar med Jessica Stenvall. Taekwondoövning i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa taekwondoförening

- Jag tycker det är roligt när man får lära sig att vara lite hårdare, säger Josefin.

Hennes mamma Sara Stenberg följde med träningen och tycker det såg ut att vara roligt med både lite lek och tänjningar. Hon tycker att självförsvarsaspekten är viktig.

Förutom de sju som började på nybörjarkursen i Lovisa centrum, har också sju andra intresserade börjat på kursen i Forsby. Det är första gången som föreningen arrangerar kurser också i gamla Pernå.

Emma Johansson övar taekwondo.
Emma Johansson har klarat sig bra i de tävlingar hon deltagit i. Emma Johansson övar taekwondo. Bild: Yle / Hanna Othman taekwondo,emma johansson
Jessica Stenvall.
Taekwondo är en mångsidig gren. Jessica Stenvall säger att det hjälpt hennes motorik. Jessica Stenvall. Bild: Yle / Hanna Othman taekwondo,lovisa taekwondoförening

Jessica Stenvall säger att deltagarantalet ser riktigt bra ut trots att det gått ner en aning de senaste åren. Men det finns fortfarande många utövare i alla åldrar, och det går bra för föreningen i tävlingar.

- Våra medlemmar tävlar ända sedan de är små. Det är hemligheten bakom varför det går så bra för oss ibland annat finska mästerskapen, säger Stenvall.

Lovisa taekwondo har medlemmar som tävlar på EM-nivå, och som till och med har haft siktet på de olympiska spelen. Så långt har de ännu inte kommit, men det lär vara hård träning på gång i Lovisa de närmaste åren.

Jessica Stenvall och Emma Johansson tränar taekwondosparkar.
Emma Johansson övar sparkar. Jessica Stenvall och Emma Johansson tränar taekwondosparkar. Bild: Yle / Hanna Othman taekwondo,emma johansson

Tioåriga Emma Johansson har tränat taekwondo redan i fyra år och tävlar också utomlands. Det bästa med att tävla är enligt henne de människor man lär känna vid tävlingarna.

- I fjol vann jag alla tävlingar i min egen serie förutom en som jag förlorade mot en utländsk motståndare.

Johansson säger att det inte är viktigt för henne att bli stark, utan tycker mest det är roligt att lära sig olika sparkar.

Den 4 mars ordnas Lovisa Open i idrottshallen. Det är årets första tävling och brukar vara ett populärt evenemang med många tävlare och mycket publik.

Uffe Nyström lär ut taekwondo.
Uffe Nyström lär ut de rätta stegen. Uffe Nyström lär ut taekwondo. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa taekwondoförening

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland