Hoppa till huvudinnehåll

Uppstartsföretag marknadsför Finland för utländska studerande - målet är 100 000 studenter

Peter Vesterbacka i sin röda huvskjorta.
Peter Vesterbacka. Peter Vesterbacka i sin röda huvskjorta. Bild: Marcus Rosenlund Peter Vesterbacka,Angry Birds,rymden

Uppstartsföretaget Fin-Ed Hub vill locka 100 000 utländska studerande från Asien och särskilt Kina till Finland för att studera inom tre år.

Företaget Fin-Ed Hub ska samla alla högskolor i Finland i en och samma tjänst som snart ska lanseras och marknadsföras bland annat via sociala medier i Kina. Tanken är att göra den finländska utbildningen till en av de främsta exportvarorna i Finland, skriver Kauppalehti.

Peter Vesterbacka, som tidigare arbetade vid spelföretaget Rovio, är rådgivare för projektet. Han har redan i flera år talat för att vi borde locka fler utländska studerande till Finland.

– Vi har ett fantastiskt varumärke och ett fantastiskt rykte om man ser till alla Pisa-undersökningar, vi har ett fantastiskt klimat, ren luft och fantastisk omgivning, säger Vesterbacka som för tillfället befinner sig i Peking.

Stor efterfrågan på bra utbildning

Enligt Vesterbacka finns det en stor efterfrågan på bra utbildning i Asien, och eftersom vi nu i Finland också kan ta betalt för utbildningen så anser han att det här en möjlighet som vi absolut inte borde ignorera.

Vesterbacka räknar upp bland annat USA, Australien och Storbritannien som länder där många kinesiska studerande avlägger hela sin utbildning. Han lyfter också fram det världspolitiska läget som en fördel för Finland.

– I USA har man nuförtiden en lite annan attityd mot invandring och att ta emot folk, så här har Finland en fantastisk möjlighet att visa ledarskap i Europa. Vi bygger tunnlar till Tallinn medan andra bygger murar, säger Vesterbacka.

Utbildning som exportvara

Diskussionerna om att exportera utbildning har varit ganska klena i Finland säger Vesterbacka. Han lyfter också upp Finlands nedskärningar i utbildningen under den senaste tiden.

– Om vi inte har råd att upprätthålla vårt utbildningssystem och det finns folk som är villiga att betala så är det helt idiotiskt att inte ta tag i det här och göra Finland till världens bästa ställe att studera, säger Vesterbacka.

På sikt är målet att de utländska studerandena ska kunna avlägga hela sin utbildning i Finland, även om det också ska gå att ordna med kortare utbyten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Kvällsmässa i Åbo domkyrka hedrade knivattackens offer

  Kyrkorna har varit öppna i Åbo under lördagen.

  Kyrkorna i Åbo och S:t Karins har under lördagen hedrat offren i fredagens knivdåd som krävde två människors liv. Åbo domkyrka ordnade också en kvällsmässa på lördagen för att minnas fredagens händelser.

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.