Hoppa till huvudinnehåll

Vi ser er och tillsammans ser vi fler

Äkta paret Khamees Hadi och Ekhlas Khydair bjuder på irakiska bakverk.
Äkta paret Khamees Hadi och Ekhlas Khydair bjuder på irakiska bakverk. Äkta paret Khamees Hadi och Ekhlas Khydair bjuder på irakiska bakverk. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney irakier,bakverk,Wasa teater,integration,Bakverk,ekhlas khydiar

På Wasa Teater ordnades senaste helg ett välbesökt evenemang med konst och föreläsning av österbottniska och irakiska artister till stöd för kampanjen We see you.

- Vi tycker inte om Finlands flyktingpolitik just nu, konstaterar deltagaren Stina Stenros. För två år sedan ryckte hon in med kort varsel och tog emot flyktingar som anlände till Vasatrakten.

- Det är enkelt att kritisera, men svårare att säga hur man borde göra, fortsätter hon. Vi förstår att det inte går att placera alla utan problem, men hur man ska välja och var man ska dra gränsen vet jag inte.

- De asylsökande som vi känner är redan så pass integrerade att de borde ha lätt att smälta in i vårt samhälle. Jag tror också att de flesta finländare som är här på teatern idag känner någon flykting. Det kontaktnätet underlättar integreringen, säger Stina Stenros.

Vi kan inte ens föreställa oss hur det vore i Irak

Sorlet är högt den här eftermiddagen och kvällen på Wasa Teater. Intresset för föreläsningen u don´t know, om situationen i Irak just nu, väcker så stort intresse att den hålls i två omgångar. Föreläsarna Hamza Aljubory och Ali Alrubaye visar bland annat videoklipp på avrättningar och från den senaste tidens bombattacker i Bagdad. De sätter också in händelserna i ett större sammanhang.

- Vi kan inte ens föreställa oss hur livet skulle bli om vi återvände till Irak, konstaterar Hamza Aljubory och Ali Alrubaye. De har levt som flyktingar i Syren respektive Turkiet före de kom till Finland.

Hamza Aljubory och Ali Alrubaye vill berätta för finländare om situationen i Irak.
Hamza Aljubory och Ali Alrubaye vill berätta för finländare om situationen i Irak. Hamza Aljubory och Ali Alrubaye vill berätta för finländare om situationen i Irak. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney irakier,integration,Wasa teater,we see you

Hamza Aljubory väntar på besked på sin andra ansökan om uppehållstillstånd. Ali Alrubaye har inte hört någonting sedan han intervjuades av Migrationsverket (Migri) för åtta månader sedan.

- Vi har så mycket energi, så mycket vi skulle vilja göra. Då är det svårt att bara vänta, säger Ali Alrubaye. Hamza Aljubory spelar fotboll i division fyra med Malax IF, men skulle vilja satsa ordentligt på fotbollen och spela i en högre division.

Efter att vi kom till Finland har vi ändrat på våra matvanor och börjat äta mer som ni. Det är inte gott, men vi äter.

Irakiska bakverk lockar

I Wasa Teaters café i bottenvåningen ringlar sig kön ända upp i trappan. Det är fullsatt runt borden. Här får besökarna prova på irakiska bakverk, både salta och söta.

- Vi har hjälpts åt och bakat tillsammans efter gamla irakiska recept, berättar äkta paret Khamees Hadi och Ekhlas Khydair.

Tårtorna innehåller nötter och russin, choklad och honung, medan pirogliknande bakverk fyllts med kött. Khamees Hadi och Ekhlas Khydair hjälper också till vid serveringen och har fullt upp med att bära fram nya brickor med salta och söta bakverk. Caféborden är fyllda med renskrapade assietter.

- I Irak använder vi mycket socker, margarin och olja. Där finns inga dieter. Efter att vi kom till Finland har vi ändrat på våra matvanor och börjat äta mer som ni. Det är inte gott, men vi äter, säger Khamees Hadi och Ekhlas Khydair och skrattar.

När välgörenhetskonserten kör igång avlöser österbottniska artister varandra. Här bjuds också på rapp på persiska och arabisk duett samt Johanna Kurkelas Rakkauslaulu tolkad av Ahmed Alazzawi.

Emina Arnautovic läser ett utdrag ur sin dagbok om en natt när hon och hennes åtta månader gamla dotter var på flykt i Bosnien på 1990-talet.

- Den här typen av evenemang sätter fokus på vad som är på gång i landet, säger Mia Käld. Det ger också hopp åt de asylsökande när så många människor engagerar sig i deras sak. Alla är inte fientligt inställda. Mia Käld arbetade tillsammans med Stina Stenros under den intensiva perioden för två år sedan då de irakiska flyktingarna anlände.

Mia Käld och Stina Stenros är två av många som anställts av Röda Korset i och med flyktingkrisen.
Mia Käld och Stina Stenros tog emot flyktingar 2015. Mia Käld och Stina Stenros är två av många som anställts av Röda Korset i och med flyktingkrisen. Bild: Yle/Jussi Laine mia käld

- I och med att jag har arbetat med flyktingar har de blivit individer med ansikte och namn. Det har lett till att de har blivit medmänniskor på ett annat sätt än om de bara vore en grupp som man kallar flyktingar, säger Mia Käld.

- Jag tror, att vi bör ha en öppenhet för att ta hand om varandra, och i det har Finlands flyktingpolitik saker att lära av andra länder. Jag tror, att det är möjligt att åstadkomma en förändring i nuvarande flyktingpolitik, avslutar Mia Käld.

Som ett led i kampanjen We see you, ställer sig skådespelare på sjutton teatrar runt om i landet på teaterscenerna och läser upp exempel på Migris negativa asylbeslut. Aktionen sker den första mars och är ett led i kampanjen We see you, som sätter fokus på de asylsökande och papperslösas situation.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje