Hoppa till huvudinnehåll

Victor Westerholms konst uppmärksammas i Åboland

Nina Söderlund, Micaela Jansson, Roger Brooo, Sandra Nyberg och Anna Franzen framför tavlor av Victor westerholm
Utställningen planeras av en arbetsgrupp bestående av: Nina Söderlund, Micaela Jansson, Roger Broo, Sandra Nyberg och Anna Franzen. Nina Söderlund, Micaela Jansson, Roger Brooo, Sandra Nyberg och Anna Franzen framför tavlor av Victor westerholm Bild: Yle/Nilla Hansson victor westerholm

I samband med Finlands 100-års jubileumsår satsar Skärgårdscentrum Korpoström på en unik utställning med verk av Victor Westerholm.

Victor Westerholm (4.1 1860-19.11 1919) föddes i Åbo och jobbade större delen av sitt liv som intendent för Åbo konstmuseum.

Det som däremot ofta förbises är att den kända målaren har en stark koppling till Nagu. Hans föräldrar och i stort sett alla förfäder så långt tillbaka man kan se var Nagubor. Victor Westerholm vistades också ofta som barn och ung i Nagu, bland annat hos sin mormor och andra släktingar.

Utställningen fokuserar främst på skärgårdsmotiv. Dessutom lyfts även lokala historier om Westerholms anknytning till Nagu fram. Här finns också verk som hittills inte har visats offentligt, bland annat konstverk från lokala privata samlingar, Åbo Konstmuseum samt andra museer/samlingar.

Utställningen hålls i Skärgårdscentrum Korpoström 7.5 - 31.8.

tavla av Victor Westerholm på Åbo Konstmuseum
Konst av Victor Westerholm. tavla av Victor Westerholm på Åbo Konstmuseum Bild: Yle/Nilla Hansson victor westerholm