Hoppa till huvudinnehåll

Dåliga träningar och negativa tankar – Strandvall jobbar med humöret

Matias Strandvall med allvarlig min.
Matias Strandvall gör sitt sjätte VM. Matias Strandvall med allvarlig min. VM i skidåkning,Matias Strandvall

Med en dag till säsongens huvudmål hoppas Matias Strandvall på att göra säsongens bästa tävling. Formen är ändå inte vad den borde vara.

–I de senaste träningarna och de senast hårda passen har jag inte haft den känslan jag velat ha. Jag är inte i toppform men i helt hyfsat skick.

Matias Strandvalls VM inleds med sprintkvalet klockan 15.00 på torsdagen. Strandvall och de övriga finländska sprintrarna bekantade sig med banan förra veckan.

– Den träningen gick dåligt. Men träning är träning och tävling är tävling. Jag har gjort många dåliga träningar tidigare också och varit med om snabba formsvängningar. Hoppas det svänger åt det rätta hållet.

Minkenåkaren medger att säsongen inte varit den han hoppats på. Formen har gått upp och ned och reslutaten har varit blygsamma.

– Det är jobbigt när jag vet att jag inte står där jag vill. Jag måste jobba med att framhäva det positiva och inte gräva ner mig.

Stod över Otepää

Strandvall tävlade inte i världscupen i Otepää förra helgen. Ett beslut han fattade efter en tidigare dålig erfarenhet. Beslutet växte fram under hösten.

– Före Faluns VM var jag med i väldscupen i Östersund som också var fem dagar innan VM. Då körde jag ända till final och blev femma. Men med all möjlig press från mig själv och cirkus kring VM så hann jag helt enkelt inte återhämta mig, varken mentalt eller fysisk.

– Resultatet var att jag gjorde ett helt misslyckat lopp i VM fast jag var i bästa möjliga form. Nu visste jag att jag inte vill tävla i Otepää, berättar Strandvall.

Ett annat beslut som Strandvall hade fattat var att han skulle förbereda sig för VM utan familjens närvaro. Den planen höll inte.

– Först var jag med landslaget i en och en halv vecka men sedan en dag kom jag hem till ett tomt hus efter en dålig träning och negativa tankar i huvudet. Ganska snabbt bestämde jag mig för att packa bilen och köra till Vasa där frun och barnen var, för att hämta positiva tankar därifrån.

Sjätte VM

Lahtis blir Strandvalls första världsmästerskap på hemmasnö men redan det sjätte totalt. Att ha många VM-starter på meritlistan är ändå inte vad han är intresserad av.

– Istället för en flerfaldig VM-åkare så skulle jag vilja vara en framgångsrik VM-åkare. Nu har ju framgångarna inte riktigt kommit. Men erfarenheten har gett en viss trygghet att fatta just sådana beslut som jag nu har gjort, att till exempel inte åka till Otepää.

Den här vintern har Strandvall inte lyckats ta sig vidare från kvartsfinalerna i världscupen en enda gång. Vad talar för att han nu ska lyckas göra säsongens bästa tävling?

– Att jag har gått och tänkt på det här och förberett mig hela året. Jag går in för att njuta av hemmapubliken och stämning. Det låter lite klyschigt men jag tänker på att göra mitt bästa. Jag vet att bara jag får till det så kan jag göra ett bra lopp i morgon, avslutar Strandvall.