Hoppa till huvudinnehåll

FIS-chefen vet inte vad som händer bakom stängda dörrar – ”Kanske bäst att bura in dem”

Gian Franco Kasper på presskonferens.
Gian Franco Kasper på presskonferensen i Lahtis. Gian Franco Kasper på presskonferens. Gian-Franco Kasper,längdskidåkning,Internationella Skidförbundet

Skidförbundschefen Gian Franco Kasper har inte glömt skandaltävlingarna. Han säger att skid-VM nästan dödades då Lahtis senast arrangerade mästerskapen.

Ordförande för det internationella skidförbundet FIS, Gian Franco Kasper, fick föga överraskande svara på frågor om dopning under tävlingarnas första presskonferens.

– Jag hoppas att ingen är dopad. Det är det enda som jag kan säga. Vi har riktigt dåliga erfarenheter från Lahtis. Skid-VM dödades nästan den senaste gången. Jag kan inte garantera att vi undviker skandaler för jag vet inte vad som händer bakom stängda dörrar.

Kasper skämtar också om att det enda sättet att vara säker på att ingen är dopad är att hålla idrottarna fängslade.

– Kanske det skulle vara bäst att bura in dem och släppa ut dem bara då de ska tävla, skämtar Kasper.

Alla skrattar inte

Det är ändå många som inte tycker att det har varit alls roligt hur till exempel fallet med Therese Johaug och läppsalvan har skötts.

Flera skidåkare har krävt att FIS ska ta en strängare linje vad gäller dopning och över 100 åkare har sitt namn på ett papper som kräver hårdare straff. Åkarna kräver att få träffa FIS-ledningen för att diskutera ärendet.

– Jag förstår att de är skeptiska då inget har skett. Jag är själv för hårda straff, men jag är emot att man dömer idrottare på basis av deras nationalitet, säger skidchefen.