Hoppa till huvudinnehåll

Har du tomt på loftet - nu kan du hyra ut ditt vindsförråd

Merituulen koulu - flyttlådor i slöjdsalen
Nu kan man hyra någon annans förråd om man har akut behov av ett förråd. Merituulen koulu - flyttlådor i slöjdsalen Bild: Yle/Robert Ehrnsten merituuliskolan

Efterfrågan på förråd och förvaringsutrymmen växer i huvudstadsregionen, uthyrningsföretagen växer och nu går det även att hyra privatpersoners förråd.

Det är tre Åbokillar som startade upp företaget som förmedlar förråd mellan privatpersoner. De senaste veckorna har de försökt ta sig in på marknaden i Helsingfors.

- Vi har alla chanser att lyckas. Folk bor trångt och lägenheterna är dyra. För den som inte har speciellt mycket grejer är det här ett enkelt sätt att tjäna en extra slant, säger Matti Tarmio som är en av grundarna till Vint.

Matti Tarmio, Otto Trapp och Gabriel Kivilohkare startade Vint.
Matti Tarmio, Otto Trapp och Gabriel Kivilohkare grundade företaget Vint. Matti Tarmio, Otto Trapp och Gabriel Kivilohkare startade Vint. Bild: Privat/Fotograf: Eero Mäkelä företagare,vint

Det var han som kom idén när han hjälpte en kompis med att leta förråd.

- Jag har själv varit en flitig användare av uthyrningstjänsten Airbnb. Jag var säker på att det skulle finnas något liknande i förrådsväg. Men vi hittade inget och startade företaget, berättar Tarmio.

Folk bor trångt och lägenheterna är dyra. För den som inte har speciellt mycket grejer är det här ett enkelt sätt att tjäna en extra slant.― Matti Tarmio

Efter en testperiod i Åbo är det nu Helsingfors tur. Killarna har redan fått några lediga förråd att förmedla.

- Nu gäller det att hitta de rätta kanalerna och människorna, säger Tarmio.

Hur tryggt är det att lämna sina saker i en främlings källare?

- Det är inte riskfritt. Det är klart att det kan ske ett inbrott som till vilken källare som helst. Det måste man bara acceptera. Vi är helt öppna med att det här inte är det tryggaste alternativet.

Det är klart att det kan ske ett inbrott som till vilken källare som helst. Det måste man bara acceptera. Vi är helt öppna med att det här inte är det tryggaste alternativet.

Vem har ansvaret om någonting går sönder eller någon gör inbrott?

- De flesta hemförsäkringar täcker också sådana saker som man inte förvarar hemma.

Uthyrning av förråd är en växande bransch

Två av huvudstadsregionens ledande uthyrningsföretag bekräftar att efterfrågan på förråd växer framför allt i huvudstadsregionen.

Cityvarasto har expanderat de två senaste åren med 22 procent. Av företagets 31 anläggningar finns tretton i huvudstadsregionen.

- Ungefär hälften av vår omsättning kommer från huvudstadsregionen, säger Cityvarastos verksamhetsledare Ville Stenroos.

Pelican Self Storage har för tillfället 13 av sina 15 anläggningar i huvudstadsregionen. De började sin verksamhet i Finland år 2010.

- En anläggning har i medeltal 600-700 förråd. Vi har vuxit fort, säger Jussi Tolvanen som är landschef för Pelican Self Storage.

Vi har kunder som behöver förråd eftersom grejerna inte ryms i lägenheten.― Ville Stenroos

Ungefär 80 procent är privatkunder och endast 20 procent företag.

- 60 procent är sådana som flyttar och behöver tillfälliga förvaringsutrymmen. Men vi har också kunder som behöver förråd eftersom grejerna inte ryms i lägenheten, säger Stenroos.

- Det här är en växande bransch. Folk vill inte investera i egna förråd. Man hyr dem i stället, så att man får mera rum att leva i, säger Tolvanen.

Helt okej med nya aktörer

Både Tolvanen och Stenroos anser att uthyrningsbranschen i Finland ännu är i sin linda om man jämför med USA och till och med med Sverige.

Ingendera har heller något emot en ny tjänst på marknaden som fungerar enligt delningsekonomi.

- Det ingår i den värld vi lever i. Konsumenterna delar och förmedlar med varandra. Det är naturligt att det också händer inom vår bransch, säger Tolvanen.

- Säkerheten och tryggheten spelar en stor roll. Jag vet inte om jag skulle våga sätta mina grejer i någon annans garage. Men konkurrens är alltid välkommet.

- Vår största utmaning är att folk inte känner till den här servicen. Om alla skulle veta, skulle efterfrågan vara ännu större. Konsumenterna bestämmer sedan vem de väljer, säger Stenroos.

Läs också