Hoppa till huvudinnehåll

Inveon i Borgå: ”Yrkesutbildningen stänger inga dörrar”

Frisörskylt uppsatt på en gul vägg.
Frisörskylt uppsatt på en gul vägg. Bild: Yle/Mikael Kokkola yrkesutbildning,yrkesinstitutet inveon

Då alla niondeklassare nu söker ny studieplats lockar Östra Nylands yrkesinstitut Inveon med fler nya utbildningsplatser.

Det råder spännande tider på båda sidor om den elektroniska ansökningsblanketten, då den gemensamma ansökan till yrkesutbildningar och gymnasier pågår. Ansökningstiden utgår den fjortonde mars.

Eleverna funderar på vilka utbildningar som känns rätt, medan skolorna hoppas på många sökande.

- Visst är det här mycket spännande tider för oss, säger Inveons utbildningschef Gunilla Träskelin. Vi hoppas på att ha brutit trenden med allt färre elever.

köksutrustning i ett storkök.
Kocklinjen behöver fler elever. köksutrustning i ett storkök. Bild: Yle/Mikael Kokkola yrkesutbildning,kök,knivar

År 2009 hade yrkesinstitutet omkring 460 studerande. Det här läsåret är antalet elever cirka 260. Samtidigt har årskullarna blivit mindre.

- De två senaste åren har vi landat på ungefär 100 nya elever per år. Det är en liten ökning. Nu erbjuder vi 140 nya utbildningsplatser.

I fjol fanns det 104 platser att söka till på Inveon. De populäraste linjerna på Inveon är förarlinjen för kombinationsfordon, fordonsmekanikerlinjen och ICT-montörlinjen, som sysslar med datateknik.

Utbildningschef Gunilla Träskelin öppnar dörren till det stora övningsköket. Det ekar. Här håller kocklinjen till, men nu firar alla studerande sportlov.

- Kocklinjen är en utbildning som har tappat i popularitet. Varför är svårt att säga. Vi jobbar också hårt för att få fart på vår linje för verkstadsmekaniker.

Kvinna i sitt kontor.
Utbildningschef Gunilla Träskelin. Kvinna i sitt kontor. Bild: Yle/Mikael Kokkola yrkesinstitutet inveon

I Östnyland erbjuder också Prakticum yrkesutbildning på svenska. I Borgå finns den här våren tre utbildningsalternativ för närvårdare, datanomer och frisörer.

Också Inveon har platser på sitt utbildningsprogram för frisörer.

- Det här är första gången som både vi och Prakticum samtidigt tar in blivande frisörer. Få se om elevunderlaget räcker till för två linjer, säger Träskelin.

Stora bilhallar vid yrkesskola.
Att köra och meka med tunga fordon är populärt på Inveon i Haiko. Stora bilhallar vid yrkesskola. Bild: Yle/Mikael Kokkola yrkesutbildning,inveon

I fjol klarade sig Inveon väldigt bra i en nationell jämförelse.

- Vi noterades som Finlands tredje bästa yrkesutbildare 2016. En av orsakerna är vår väldigt låga avbrottsprocent. När man väl har kommit in här, hålls man här och blir färdig.

- Då man funderar på alternativ efter grundskolan är det bar att minnas att yrkesutbildningen inte stänger några dörrar för fortsatta studier, säger Gunilla Träskelin.