Hoppa till huvudinnehåll

Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.
Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas. Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas. Bild: Public domain / O'Galop Michelinguiden,Michelinguiden,O'Galop,michelingubben

Poul Andrias Ziska och Ragnar Eiriksson fick ta emot sina första Michelinstjärnor för restaurangerna Koks respektive Dill. Det är första gången i historien en isländsk och färisk restaurang får ta emot utnämningen. I övrigt belönades ett flertal danska veteraner och nykomlingar, medan Finland förblev utan Michelinstjärna.

Det finns totalt 29 Michelinguider i världen, med omkring 20 000 restaranger i varav 116 är trestjärniga restauranger. I år har man publicerat fyra nya guider för Shanghai, Singapore, Soul och Washington.

Sedan 2014 har de nordiska länderna sin egen restaurangguide The Michelin Guide Nordic Countries. Det som gör det nordiska köket speciellt i inspektörernas ögon är fina och rena råvaror, men också våra gamla metoder och tekniker som inläggnng och marinering i saltlag, fermentering och rökning.

Idag presenterade Michael Ellis, internationell chef för Michelinguiden, årets utnämningar för de nordiska restaurangerna.

Inga nya stjärnor delades ut till finländska restauranger utan de fyra restaurangerna Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo fick behålla sina stjärnor från tidigare.

Restauranger som belönades med en stjärna:

Danmark:

Restaurang 108 i Köpenhamn, kökschef Kristian Baumann,
Domestic i Århus, kökschefer Morten Frølich Rastad och Christoffer Norton.
Ti Trin Ned i Fredrica, kökschef Rainer Gassner.
Sløtskökkenet (Dragsholm slott) i Hørve, kökschef Claus Henriksen.

Island:
Dill i Reykjavik, kökschef Ragnar Eiriksson.

Färöarna:
Koks i Torshamn, kökschef Poul Andrias Ziska.

Sverige:

Sture i Malmö, kökschef Karim Khouani.
Imouto i Stockholm, kökschef Sayan Isaksson.

Norge:

Sabi Omakase i Stavanger, kökschef Roger Asakil Joya.

Restauranger som belönades med två stjärnor:

Danmark:

Henne Kirkeby Kro i Henne, kökschef Paul Cunningham.

Sverige:

Vollmers i Malmö, kökschefer Ebbe och Mats Vollmer.

Rätt från Hans Välimäkis restaurang Chez Dominique
Rätt från Hans Välimäkis michelinrestaurang Chez Dominique. Rätt från Hans Välimäkis restaurang Chez Dominique Bild: Johannes Jansson/norden.org Hans Välimäki,Chez Dominique,Michelinguiden,fine dining

Restauranger som belönades med tre stjärnor:

Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo under köksmästarna Rasmus Kofoed respektive Esben Holmboe-Bang fick behålla sina tre stjärnor.

Bib Gourmand

Sedan 1995 delas även utmärkelsen Bib Gourmand ut. Det är en utmärkelse som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. Bib är smeknamnet för Michelingubben Bibendum som på latin betyder Nu ska vi dricka. Bibendums bilringar var dessutom cykelringar när han skapades av Marius Rossillon eller O'Galop 1894.

I Finland gick årets Bib Gourmand-utmärkelser än en gång till Boulevard Social, Emo, Farang och Gaijin.

Det finns totalt cirka 30 Bib Gourmands i den nordiska restaurangguiden

Hur bedöms restaurangerna?

I korthet ser bedömningen ut så här:

•  en stjärna - en mycket bra restaurang i sin kategori.
•  två stjärnor - utomordentlig matlagning, värt en omväg.
•  tre stjärnor - exceptionellt bra kök, värt en egen resa.

Restaurangerna bedöms av Michelinguidens hemliga inspektörer. De är lokala matexperter som oftast har en utbildning inom hotell- eller restaurangbranchen. Inspektören arbetar heltid för guiden och äter mellan 250 och 300 portioner mat per år, vilket innefattar allt från nya restauranger till uppföljning av restauarnger som redan har stjärnor.

När inspektörerna besöker restauranger gör de sin bedömning på basis av maten som serveras. Följande fem kritterier är viktiga:

•  råvarornas kvalitet.
•  hantverket – det vill säga smak och tillagning.
•  personligheten – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
•  värde för pengarna.
•  kvalitet över tid – upplevelsen skall vara lika fantastisk oavsett när du besöker restaurangen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö