Hoppa till huvudinnehåll

Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.
Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas. Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas. Bild: Public domain / O'Galop Michelinguiden,Michelinguiden,O'Galop,michelingubben

Poul Andrias Ziska och Ragnar Eiriksson fick ta emot sina första Michelinstjärnor för restaurangerna Koks respektive Dill. Det är första gången i historien en isländsk och färisk restaurang får ta emot utnämningen. I övrigt belönades ett flertal danska veteraner och nykomlingar, medan Finland förblev utan Michelinstjärna.

Det finns totalt 29 Michelinguider i världen, med omkring 20 000 restaranger i varav 116 är trestjärniga restauranger. I år har man publicerat fyra nya guider för Shanghai, Singapore, Soul och Washington.

Sedan 2014 har de nordiska länderna sin egen restaurangguide The Michelin Guide Nordic Countries. Det som gör det nordiska köket speciellt i inspektörernas ögon är fina och rena råvaror, men också våra gamla metoder och tekniker som inläggnng och marinering i saltlag, fermentering och rökning.

Idag presenterade Michael Ellis, internationell chef för Michelinguiden, årets utnämningar för de nordiska restaurangerna.

Inga nya stjärnor delades ut till finländska restauranger utan de fyra restaurangerna Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo fick behålla sina stjärnor från tidigare.

Restauranger som belönades med en stjärna:

Danmark:

Restaurang 108 i Köpenhamn, kökschef Kristian Baumann,
Domestic i Århus, kökschefer Morten Frølich Rastad och Christoffer Norton.
Ti Trin Ned i Fredrica, kökschef Rainer Gassner.
Sløtskökkenet (Dragsholm slott) i Hørve, kökschef Claus Henriksen.

Island:
Dill i Reykjavik, kökschef Ragnar Eiriksson.

Färöarna:
Koks i Torshamn, kökschef Poul Andrias Ziska.

Sverige:

Sture i Malmö, kökschef Karim Khouani.
Imouto i Stockholm, kökschef Sayan Isaksson.

Norge:

Sabi Omakase i Stavanger, kökschef Roger Asakil Joya.

Restauranger som belönades med två stjärnor:

Danmark:

Henne Kirkeby Kro i Henne, kökschef Paul Cunningham.

Sverige:

Vollmers i Malmö, kökschefer Ebbe och Mats Vollmer.

Rätt från Hans Välimäkis restaurang Chez Dominique
Rätt från Hans Välimäkis michelinrestaurang Chez Dominique. Rätt från Hans Välimäkis restaurang Chez Dominique Bild: Johannes Jansson/norden.org Hans Välimäki,Chez Dominique,Michelinguiden,fine dining

Restauranger som belönades med tre stjärnor:

Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo under köksmästarna Rasmus Kofoed respektive Esben Holmboe-Bang fick behålla sina tre stjärnor.

Bib Gourmand

Sedan 1995 delas även utmärkelsen Bib Gourmand ut. Det är en utmärkelse som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. Bib är smeknamnet för Michelingubben Bibendum som på latin betyder Nu ska vi dricka. Bibendums bilringar var dessutom cykelringar när han skapades av Marius Rossillon eller O'Galop 1894.

I Finland gick årets Bib Gourmand-utmärkelser än en gång till Boulevard Social, Emo, Farang och Gaijin.

Det finns totalt cirka 30 Bib Gourmands i den nordiska restaurangguiden

Hur bedöms restaurangerna?

I korthet ser bedömningen ut så här:

•  en stjärna - en mycket bra restaurang i sin kategori.
•  två stjärnor - utomordentlig matlagning, värt en omväg.
•  tre stjärnor - exceptionellt bra kök, värt en egen resa.

Restaurangerna bedöms av Michelinguidens hemliga inspektörer. De är lokala matexperter som oftast har en utbildning inom hotell- eller restaurangbranchen. Inspektören arbetar heltid för guiden och äter mellan 250 och 300 portioner mat per år, vilket innefattar allt från nya restauranger till uppföljning av restauarnger som redan har stjärnor.

När inspektörerna besöker restauranger gör de sin bedömning på basis av maten som serveras. Följande fem kritterier är viktiga:

•  råvarornas kvalitet.
•  hantverket – det vill säga smak och tillagning.
•  personligheten – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
•  värde för pengarna.
•  kvalitet över tid – upplevelsen skall vara lika fantastisk oavsett när du besöker restaurangen.

Strömsö

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Leverpastej à la Marco Pierre White

    Det här är en av julbordets höjdare.

    Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Uggla i papper

    Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

    En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

  • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

    Kanske årets julkort?

    Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

  • Julstjärnor i papper

    En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

    De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

  • Julgranshängen av kartong och garn

    Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

    Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

  • Kort och paketeringstips med spetsmönster

    Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

    Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö