Hoppa till huvudinnehåll

Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.
Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas. Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas. Bild: Public domain / O'Galop Marius Rossillon,michelingubben,Michelinguiden,Michelinguiden

Poul Andrias Ziska och Ragnar Eiriksson fick ta emot sina första Michelinstjärnor för restaurangerna Koks respektive Dill. Det är första gången i historien en isländsk och färisk restaurang får ta emot utnämningen. I övrigt belönades ett flertal danska veteraner och nykomlingar, medan Finland förblev utan Michelinstjärna.

Det finns totalt 29 Michelinguider i världen, med omkring 20 000 restaranger i varav 116 är trestjärniga restauranger. I år har man publicerat fyra nya guider för Shanghai, Singapore, Soul och Washington.

Sedan 2014 har de nordiska länderna sin egen restaurangguide The Michelin Guide Nordic Countries. Det som gör det nordiska köket speciellt i inspektörernas ögon är fina och rena råvaror, men också våra gamla metoder och tekniker som inläggnng och marinering i saltlag, fermentering och rökning.

Idag presenterade Michael Ellis, internationell chef för Michelinguiden, årets utnämningar för de nordiska restaurangerna.

Inga nya stjärnor delades ut till finländska restauranger utan de fyra restaurangerna Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo fick behålla sina stjärnor från tidigare.

Restauranger som belönades med en stjärna:

Danmark:

Restaurang 108 i Köpenhamn, kökschef Kristian Baumann,
Domestic i Århus, kökschefer Morten Frølich Rastad och Christoffer Norton.
Ti Trin Ned i Fredrica, kökschef Rainer Gassner.
Sløtskökkenet (Dragsholm slott) i Hørve, kökschef Claus Henriksen.

Island:
Dill i Reykjavik, kökschef Ragnar Eiriksson.

Färöarna:
Koks i Torshamn, kökschef Poul Andrias Ziska.

Sverige:

Sture i Malmö, kökschef Karim Khouani.
Imouto i Stockholm, kökschef Sayan Isaksson.

Norge:

Sabi Omakase i Stavanger, kökschef Roger Asakil Joya.

Restauranger som belönades med två stjärnor:

Danmark:

Henne Kirkeby Kro i Henne, kökschef Paul Cunningham.

Sverige:

Vollmers i Malmö, kökschefer Ebbe och Mats Vollmer.

Rätt från Hans Välimäkis restaurang Chez Dominique
Rätt från Hans Välimäkis michelinrestaurang Chez Dominique. Rätt från Hans Välimäkis restaurang Chez Dominique Bild: Johannes Jansson/norden.org Chez Dominique,fine dining,Hans Välimäki,Michelinguiden

Restauranger som belönades med tre stjärnor:

Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo under köksmästarna Rasmus Kofoed respektive Esben Holmboe-Bang fick behålla sina tre stjärnor.

Bib Gourmand

Sedan 1995 delas även utmärkelsen Bib Gourmand ut. Det är en utmärkelse som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. Bib är smeknamnet för Michelingubben Bibendum som på latin betyder Nu ska vi dricka. Bibendums bilringar var dessutom cykelringar när han skapades av Marius Rossillon eller O'Galop 1894.

I Finland gick årets Bib Gourmand-utmärkelser än en gång till Boulevard Social, Emo, Farang och Gaijin.

Det finns totalt cirka 30 Bib Gourmands i den nordiska restaurangguiden

Hur bedöms restaurangerna?

I korthet ser bedömningen ut så här:

•  en stjärna - en mycket bra restaurang i sin kategori.
•  två stjärnor - utomordentlig matlagning, värt en omväg.
•  tre stjärnor - exceptionellt bra kök, värt en egen resa.

Restaurangerna bedöms av Michelinguidens hemliga inspektörer. De är lokala matexperter som oftast har en utbildning inom hotell- eller restaurangbranchen. Inspektören arbetar heltid för guiden och äter mellan 250 och 300 portioner mat per år, vilket innefattar allt från nya restauranger till uppföljning av restauarnger som redan har stjärnor.

När inspektörerna besöker restauranger gör de sin bedömning på basis av maten som serveras. Följande fem kritterier är viktiga:

•  råvarornas kvalitet.
•  hantverket – det vill säga smak och tillagning.
•  personligheten – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
•  värde för pengarna.
•  kvalitet över tid – upplevelsen skall vara lika fantastisk oavsett när du besöker restaurangen.

  • Valmet Automotives fabrik i Nystad,  bilden är en flygbild.

    Österbottningar vill jobba på Valmet

    Hundratals har lämnat in en ansökan.

    Valmet Automotive gjorde en rekryteringskampanj runt om i Finland, där de sökte nya anställda till sin bilfabrik i Nystad. Turnén stannade också i Karleby och många österbottningar lämnade in en jobbansökan.

  • Bashar al-Assad skakar hand med en soldat.

    Frankrike: Assad-regimen använde saringas i Idlib

    Ayrault: Prover bekräftar misstankarna mot regimen.

    Syriska regimen angrep en by i södra Idlib-provinsen med kemvapnet sarin. Enligt Frankrikes utrikesminister har landets underrättelsetjänst kunnat bekräfta misstankarna mot Assad-regimen.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid