Hoppa till huvudinnehåll

Malaysia vill förhöra nordkoreansk diplomat för mordet på Kim Jong Nam

Polisen i Malaysia vill få tag på en nordkoreansk diplomat och en tjänsteman som gömmer sig på Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur
Polisen i Malaysia vill få tag på en nordkoreansk diplomat och en tjänsteman som gömmer sig på Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur Polisen i Malaysia vill få tag på en nordkoreansk diplomat och en tjänsteman som gömmer sig på Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur Bild: EPA/FAZRY ISMAIL Nordkorea,Kim Jong-un,Kim Jong-nam

Malaysia misstänker att andresekreteraren vid Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur och en anställd vid det statliga nordkoreanska flygbolaget Air Koryo är inblandade i mordet på Kim Jong Nam.

Den malaysiska polischefen Khalid Abu Bakar har meddelat att polisen vill förhöra de två männen i samband med utredningen av mordet på den nordkoreanska ledaren Kim Jong Uns halvbror.

- Vi har skrivit till ambassaden och bett om att få förhöra bägge män. Vi hoppas att ambassaden samarbetar, om inte så kommer vi att förmå dem att komma till oss, sa rikspolischefen Khalid.

Khalid sade att fem misstänkta nordkoreaner "var djupt inblandade" i mordet på Kim Jong-Nam den 13 februari.

Åtta misstänkta nordkoreaner

Kim Jong Nam dog på väg till sjukhuset kort efter att ha angripits av två kvinnor på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari.

Kvinnorna samt en malaysier och en nordkoreansk man som kan ha haft kontakt med dem, har gripits för förhör.

Polisen har riktat misstankar mot totalt åtta nordkoreaner, men fyra av dem flög hem samma dag som mordet begicks.

"Fick träning"

Rikspolischefen Khalid Abu Bakar säger också att kvinnorna visste att de hanterade en giftig vätska då de smetade Kim Jong Nam i ansiktet med den.

- Jo, de två kvinnliga misstänkta kände till att vätskan var giftig. Vi vet inte vilken slags kemikalie det var frågan om, säger Khalid.

Khalid hävdar att kvinnorna tränades i Kuala Lumpur inför den misstänkta giftattacken på flygplatsen.

En av de två misstänkta kvinnor som fångades av övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats
En av de två kvinnor som har gripits misstänkta för att ha mördat Kim Jong Nam med ett oidentifierat gift En av de två misstänkta kvinnor som fångades av övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Kim Jong-nam,Malaysia

De fångades på övervakningskameror under och efter attacken mot Kim.

Kvinnorna, som kommer från Indonesien och Vietnam, förnekar alla anklagelser och säger att de anlitades för att utföra ett spratt.

Inga spår av gift än

Läkare som har obducerat Kim Jong Nams kropp har inte ännu funnit något som skulle förklara dödsorsaken.

Polisen har skärpt bevakningen av bårhuset där Kims kropp ligger efter ett inbrottsförsök den här veckan.

Malaysia har inte ännu beslutat om eller när kroppen överlåts till anhöriga som inte ännu har hört av sig.

Nordkorea protesterar

Nordkoreas ambassad protesterar mot den malaysiska polisens krav och kräver i stället att de tre personer som har gripits friges omedelbart.

Mordet på Kim Jong Nam har förvärrat relationerna mellan Malaysia och Nordkorea som brukade ha relativt goda relationer tidigare.

Malaysia kallade hem sin ambassadör i Nordkorea den här veckan och premiärminister Najib Razak anklagade den nordkoreanska ambassadören för "diplomatiskt grova" uttalanden.

Malaysia är ett av få länder i världen dit nordkoreaner kan resa utan visum.

Det är en orsak till att Nordkorea har använt Malaysia som en bas sedan 1980-talet för att främja sina politiska, diplomatiska och ekonomiska intressen i Asien.

Ville inte leda exilregering

Sydkoreanska medier uppgav på onsdagen att Kim Jong Nam hade tackat nej till erbjudanden om att leda en eventuell norkoreansk regering i exil.

Flera exilgrupper lär ha erbjudit Kim en ledande roll i ett framtida Nordkorea om hans halvbror skulle ha störtats av en eller annan anledning.

Tidningen Korea Times citerar ledaren för en av dem, Kim Joo Il, som säger sig ha talat med Kim Jong Nam i flera repriser sedan år 2014.

Kim Joo Il säger att Kim Jong Nam tackade nej med motiveringen att det endast skulle befästa familjestyret i Nordkorea.

Kim Joo Il säger sig ha upprepat sitt erbjudande senast i juni i fjol.

Läs också